Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 19 oktober - vecka 42
Ledare

Rätt pristagare i helt rätt tid

Fredspriset

I en tid när en lynnig narcissist kan trycka på kärnvapenknappen i Vita huset och en envåldshärskare i Nordkorea skaffat sig en vätebomb är kampen mot kärnvapnen viktigare än någonsin. Norska Nobelpriskommittén ger fredspriset till rätt organisation i helt rätt tid.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I år finns en tydlig koppling mellan litteraturpristagaren och mottagaren av fredspriset. Kazuo Ishiguro föddes i Nagasaki, nio år efter att atombomben föll över och totalt ödelade den japanska staden.

Nu talar han ödmjukt om att vi alla har ett ansvar i en osäker tid och att konsten kan humanisera samtalen vi för om politik. Ja, mer humanism och bättre minne vore något att be om i en allt hårdare och allt mer polariserad värld.

Ishiguro vet vilket slutgiltig katastrof en atombomb innebär och det vet också ICAN, Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, som nu får fredspriset. Miljoner ideella kampanjarbetare i 440 organisationer i mer än 100 länder gör allt de kan för att världen ska avskaffa det mest fruktansvärda vapen som människan skapat. Det är en värdig pristagare och en mycket viktig fråga.

Tidpunkten är också rätt vald. Framgången efter kärnenergiavtalet med Iran för två år sedan har förbytts i konkreta hot om fullskaligt kärnvapenkrig. Nordkoreas diktator Kim Jong Un har utvecklat både en vätebomb och långdistansmissiler. Det har fått USA:s president Donald Trump att hota landet med total utplåning. Risken finns att den oförsonliga retoriken övergår i konkret handling.

Samtidigt vägrar de nio kärnvapenländerna att skriva på FN:s konvention för att avveckla alla kärnvapen, som hittills skrivits under av 122 länder. De nio länderna sitter tillsammans på 15 000 stridsspetsar och flera länder har moderniserat de dödsbringande vapnen i stället för att avveckla dem.

De hotar till och med neutrala länder som ännu inte godkänt FN-konventionen att hjälp uteblir om de skriver på. Sverige utsätts just nu för sådan press från USA, och Margot Wallström får inte vika undan för de hoten. Användning av kärnvapen, hot om att använda kärnvapen, att ha och utveckla kärnvapen borde vara illegalt enligt internationell lag.

Norska Nobelpriskommittén hoppas att utnämningen ska få fler länder att godkänna FN-konventionen, bland annat Norge. Det är skamligt att de stora kärnvapenländerna inte ansluter sig. Natomedlemmar tillåts inte skriva på, trots att de som sitter på flest massförstörelsevapen naturligtvis borde gå före.

Rätta oss
1 / 1

– Jag är överväldigad, otroligt ärad, över att äntligen ha vunnit det här priset, säger Beatrice Fihn, svensk ordförande i ICAN.

Aktuell artikel (1 av 8)
Rätt pristagare i helt rätt tid

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!