Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Rå och cynisk populism

Foto: Hasse Holmberg / TT

Moderaterna i Vellinge var först ut med ett lokalt tiggeriförbud. Nu följer partiledningen efter och föreslår ett nationellt förbud. Det är cynisk symbolpolitik och ett tecken på att M håller på att bli en lightversion av SD.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé erkänner att ett tiggeriförbud inte skulle förbättra tiggarnas situation. De kommer att vara lika fattiga och utsatta även i fortsättningen.

De som Moderaterna hoppas kommer att få en förbättrad situation är de svenskar som slipper se tiggarna när de ska spendera sina pengar i våra allt fler och allt större köptempel. Hur kan 4 000 fattiga människor bli ett så stort problem för tio miljoner svenska medborgare att de måste lagstiftas bort?

Ja, det är jobbigt att se tiggare sitta där med sina pappmuggar, men det är givetvis mycket jobbigare och mer förnedrande för dem. De är långt hemifrån, de får inga jobb i hemlandet och inte heller här. Tiggeriet är ett sätt att överleva och kunna skicka hem pengar till barnens skolgång.

Det vore naturligtvis bättre om de slapp sitta där, men det kräver stora förbättringar av deras villkor i hemländerna och för det krävs att EU sätter större press på Rumänien och Bulgarien. Det räcker inte med fagert tal om att stoppa diskrimineringen av romer.

Ett tiggeriförbud skulle medföra en hel del praktiska problem. Skulle Frälsningsarméns soldater få stå kvar med sin gryta utanför ingången till gallerian? Skulle den romska kvinnan utanför Willys som säljer kransar till jul och färgglatt ris till påsk få vara kvar? Om inte, skulle det betyda att även mellanstadietjejerna som säljer hembakat bröd till klassresan skulle stämplas som kriminella och bötfällas?

Tiggeriförbudet ingår som en del i Moderaternas nya kriminalpolitik. Inte överraskande propagerar de för mer lag och ordning. Det är för lätt att vara kriminell i Sverige i dag, menar partiet. Är det då så smart att stämpla alla som tigger som brottslingar?

Och har inte polisen viktigare saker att göra än att jaga och bötfälla tiggare? Socialstyrelsen rapporterar att antalet unga män som dödats med handeldvapen fortfarande var stort under 2016. Polisen bör prioritera att bekämpa gängkriminaliteten framför att bekämpa tiggare.

Det Moderaterna egentligen vill men inte törs säga är att de inte vill ha några kringresande romer i Sverige. De vill begränsa den annars så omhuldade fria rörligheten inom EU. Den ska gälla för alla andra, men inte för Europas mest förföljda minoritet.

Det luktar inte bara dålig människosyn och bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Det liknar rasism och visar att Moderaterna håller på att bli en lightversion av Sverigedemokraterna. Tack och lov säger de andra allianspartierna nej till det cyniska och populistiska förslaget.

Det kan aldrig vara olagligt att be om hjälp. Det kan heller inte vara förbjudet att stötta någon som behöver hjälp.

De som däremot utnyttjar tiggarna för egen vinnings skull ska lagföras och straffas, men det finns det redan utrymme för i lagstiftningen. Just nu pågår till exempel en rättegång i Örebro om misstänkt människohandel.

Rätta oss
1 / 1

Moderaterna föreslår ett nationellt tiggeriförbud, men det skulle inte lösa tiggarnas problem.

Aktuell artikel (1 av 8)
Rå och cynisk populism

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!