Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Ledare

Lite besinning vore bra

Foto: Claudio Bresciani/TT

#Metoo. Manliga politiker har slutit upp bakom kvinnornas upprop mot sexövergrepp och trakasserier. De har gett det viktigaste vallöftet att arbeta mot sexism, men när frågan debatterades i riksdagen var bara tre manliga ledamöter på plats och ingen av dem sade något.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Man får hoppas att de jobbade för jämställdhet på annat håll, för utan männens medverkan kan metoorörelsen bli som den arabiska våren; ett euforiskt tomtebloss som snart slocknar. Kraften i uppropen är dock så stark och entydig att de inte kan tyna bort.

Tystnadskulturen är bortblåst och normerna håller på att förskjutas på riktigt. Yrvakna män inser att de gått över gränsen och de finns överallt, i alla branscher och på alla nivåer. Nu får vi män avgöra om vi ska vara med och förändra i grunden, för den här gången finns ingen återvändo.

Efter riksdagsdebatten samlade jämställdhetsminister Åsa Regnér kvinnorna bakom de olika uppropen till ett möte. Enigheten var stor och det kom flera kloka förslag på konkreta åtgärder. Uppropen har också enats om att inte namnge och hänga ut enskilda personer.

Det är helt rätt. Att peka ut enskilda personer reducerar problemen till individuell nivå, när det i själva verket handlar om historisk och strukturell manlig maktutövning. Rykten och skvaller skymmer också sikten och tar för mycket fokus från kärnfrågan.

Ingen ska dömas utan stöd av lag och en prövning i domstol, men det som händer nu är något annat. En lynchmobb på nätet namnger till höger och vänster och pekar ut enskilda som brottslingar utan att de har någon möjlighet att försvara sig.

Det kan givetvis få förödande konsekvenser. Människors liv och karriärer kan slås i spillror och även deras familjer drabbas hårt. Om de är skyldiga eller inte spelar ingen roll.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg är mycket oroad. Även i folkdomstolar måste vissa anständighetsregler gälla, skriver hon i en ledare i Advokaten. Tyvärr gör de inte det, på Flashback och i andra kloaker på nätet finns inga regler och ingen som tar ansvar.

Det gör det dock på svenska redaktioner som är anslutna till det pressetiska systemet. Men nu slirar flera utgivare, i höst har den ena kändisen efter den andra hängts ut med namn och bild. Andra har beskrivits så närgånget och detaljerat att det enda som saknas är namnet. Några tidningar har skyddat sin egna medarbetare, men gärna hängt ut konkurrentens.

Lever svenska medier verkligen upp till reglerna om att vara försiktiga med namnpubliceringar och att visa respekt för den personliga integriteten? Att försvara sig med att namnen redan finns på sociala medier håller inte. Om Flashback får sätta ribban har det pressetiska systemet definitivt havererat.

Det är dags för lite besinning. De etiska reglerna är inga lagar och därför finns det ingen praxis för vad som får publiceras. Det avgörs från fall till fall och det handlar om den ansvarige utgivarens goda omdöme. Det får inte svikta när det stormar i och runt omkring mediehusen.

Rätta oss
1 / 1

Lever svenska medier verkligen upp till reglerna om att vara försiktiga med namnpubliceringar och att visa respekt för den personliga integriteten i spåren av #metoo?

Aktuell artikel (1 av 8)
Lite besinning vore bra

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!