Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 24 februari - vecka 8
Ledare

Likvärdig vård? Glöm det

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Ett nätbaserat vårdbolag i Stockholm tog över en vårdcentral i sörmländska Vingåker vid årsskiftet. Nu erbjuder de gratis primärvård via nätet till alla, men det givetvis för bra för att vara sant. Vården är varken gratis eller till för alla.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Statliga Riksrevisionen gjorde 2014 en utvärdering av den borgerliga vårdvalsreformen, som skulle flytta makten från vårdapparaten till patienten. Resultatet var tydligt. Patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status hade gynnats.

Vården hade fått fler friska patienter med lindriga eller självläkande symptom, allt medan de med störst behov hade fått stå tillbaka. De kroniskt sjuka, de komplicerade fallen och de äldre multisjuka gjorde färre läkarbesök efter att vårdvalet infördes.

Borgerliga politiker har hyllat vårdvalet som en frihetsreform, men det är en frihet enbart för vissa. Och för vårdbolagen står inte patienten i fokus utan var de har högst lönsamhet. De dras helt enkelt dit pengarna finns. Etableringen i Vingåker av doktor.se är det senaste exemplet i raden.

Vingåker ligger i Sörmland och där har landstinget infört avgiftsfri primärvård. Det kostar inget för patienten att besöka en vårdcentral och det fria vårdvalet gör att även icke sörmländska patienter kan söka sig dit. När doktor.se öppnar en läkarmottagning på nätet är det alltså fritt fram även för värmländska patienter att logga in där och slippa betala patientavgift.

Den får i stället landstinget i Värmland stå för. Vården är alltså inte alls gratis om nu någon trodde det.

Varje läkarbesök på nätet kostar 650 kronor och 90 procent av pengarna går direkt till det privatägda vårdbolaget, vars vd med all rätt spår en väldigt god tillväxt. Företaget rekryterar nu fler läkare till sitt kontor i Stockholm. Kostnaderna för landstingen kan skena om fler nätläkarbolag än doktor.se etablerar sig i Sörmland.

Återigen blir landstingen akterseglade av marknadskrafterna. Läkarna på nätet kommer återigen att locka till sig den yngre, friskare och mer uppkopplade generationen. Patientlagens prioriteringsordning om att vården ska ges till den med störst behov kan vi glömma.

Över en halv miljon svenskar som inte är på internet är redan bortprioriterade. De äldre som inte äger en smartphone är även i fortsättningen hänvisade till oändliga telefonköer, där de alltför ofta aldrig kommer fram.

De kroniskt multisjuka eller en äldre dement patient får ingen hjälp av en nätläkare. Chanserna för dem att få möta en läkare i verkliga livet minskar i stället när vårdbolagen rekryterar brett för att via nätet ta hand om lätt förkylda yngre män och snabbt dra in stora pengar.

Så det där med likvärdig vård för alla i hela landet kan vi glömma i vårdvalets spår. Landstingen borde agera snabbt och gemensamt för att ta kontroll över situationen. Ny teknik och digitalisering kan vara till stor nytta för vården, men då får inte vinsthungriga företag driva utvecklingen på egen hand.

Rätta oss
1 / 1

Läkarbesök på nätet gynnar först och främst den friskare, yngre och uppkopplade generationen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Likvärdig vård? Glöm det

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!