Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Ledare

Kärnvapnen ska bort

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

I en tid när nationalismen frodas och auktoritära ledare urholkar demokratin är det viktigare än någonsin att hålla fast vid det globala samarbetet. Ensam är inte stark, det är bara tillsammans som fred och välstånd kan byggas.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I en nyårsintervju i SVT:s Rapport uttrycker utrikesminister Margot Wallström stark oro över utvecklingen i världen.

– Under det gångna året har mycket av det vi tar för givet ifrågasatts, som demokrati och mänskliga rättigheter. Det finns en allvarlig dynamik där det skramlas med kärnvapen och där vi fått oberäkneliga ledare som är makthungriga, säger Wallström.

Oron förstärks av att det internationella samarbetet knakar i fogarna. Donald Trump har mält sig ut från USA:s roll som global ledare när han sätter Amerika först och bryter det ena internationella avtalet efter det andra.

Trenden finns även på annat håll. Kosmopoliten är ute, nu är det nationalisterna som marscherar framåt. Globalt samarbete ifrågasätts när egna kortsiktiga nationella intressen står högst på dagordningen i land efter land.

FN:s viktiga arbete hånas inte bara av USA:s president utan även av borgerliga svenska politiker och tyckare. Sveriges medlemskap i säkerhetsrådet och den feministiska utrikespolitiken ifrågasätts stadigt från högerkanten och Wallström odugligförklaras utan saklig grund på blå ledarsidor.

FN har sina brister, men vad är alternativet för att skapa en bättre och tryggare värld? Wallströms och Sveriges arbete i säkerhetsrådet ger resultat, kvinnor måste med i processerna för att skapa fred. Det ökar bevisligen chanserna att fredsavtalen hålls.

Om vi någonsin ska få en fredlig värld måste kärnvapnen avvecklas och inte som nu utvecklas. Nordkoreas kärnvapenprogram stoppas inte av att Trump hotar med att utplåna landet utan av diplomati och förhandlingar. Världens kärnvapenmakter, inklusive Nato, borde lyssna mer på fjolårets mottagare av Nobels fredspris Ican, den internationella kampanjen mot kärnvapen.

Sverige har en lång tradition att arbeta för fred och nedrustning. Sverige borde därför skriva på FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud.

– Vi har 15 000 kärnvapen i världen, det är en mycket farlig situation. De har ingen avskräckande effekt, säger Margot Wallström i Rapport.

Hon har givetvis rätt och det har hon också när hon hävdar att Nato ska avstå från att hota Sverige att inte skriva på konventionen. USA:s Nato-ambassadör, Kay Bailey Hutchison, har förklarat att om Sverige skriver på förbudet mot kärnvapen skulle det orsaka problem i relationen till Nato.

Hot får inte gå hem. Sverige ska fortsätta samarbeta militärt med Nato, EU och våra grannländer. Sveriges regering ska samtidigt göra en självständig och konstruktiv bedömning av kärnvapenkonventionen och sedan fatta ett lika självständigt och konstruktivt beslut. Allt annat än ett undertecknande vore ett svek mot alla engagerade fredsarbetare.

Rätta oss
1 / 1

– Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press på eller hot mot Sverige, säger Margot Wallström i en nyårsintervju i SVT:s Rapport.

Aktuell artikel (1 av 8)
Kärnvapnen ska bort

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!