Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Har M tappat minnet?

Foto: Joakim Goksör/TT

M-ledarvalet. Var tredje moderat väljare vill se en comeback av Carl Bildt som partiledare. Han är populärast av alla tänkbara kandidater. Efter en dag i förvirring kom beskedet i går kväll. Han ställer inte upp.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Bildts popularitet visar hur djup Moderaternas kris är. Han är halmstrået som många gripit tag i. Anhängarna hoppas han kan dra upp partiet ur gropen de ramlat i och leda dem till nya framgångar.

– Jag är övertygad om att han kan väckas mitt i natten och ta en debatt med Stefan Löfven och föra fram moderat politik. Jag tror också att han har det grundmurade förtroendet i partiet och i Sverige som lyfter oss, sade Arne Lernhag, kommunstyrelseordförande på Öckerö, till SR i går morse.

Bildt har supportrar även inom näringslivet. När Veckans Affärer ber några direktörer lista sina favoriter dyker hans namn upp hos flera av dem.

Det är smått obegripligt att moderata anhängare längtar efter Carl Bildt. Har de tappat minnet? Hans meritlista må vara lång, men vad har han egentligen uträttat under sina snart 50 år i politiken?

Han började som CIA-informatör på 70-talet och läckte hemliga uppgifter från Thorbjörn Fälldins regeringsbildning 1976. Under 13 år som partiledare vann han visserligen ett val 1991, men lämnade efter sig ett ganska visset parti.

Som statsminister 1991-1994 var han riktigt dålig. Han skönmålade verkligheten och såg inte problemen komma. Han talade om "den enda vägens politik" och "den mest kompetenta regering landet" haft men på tre år försvann en halv miljon jobb och ekonomin rasade.

Han fick sedan internationella uppdrag som fredsmäklare, men gjorde han verkligen vad han kunde för att förhindra massakern i Srebrenica 1995?

Han har hela tiden pendlat mellan politiken och välavlönade uppdrag i näringslivet. Han propagerade för ett krig mot Irak 2003, samtidigt som han hade stora aktieposter i amerikansk försvarsindustri. Han har investerat i rysk gas och smutsat ner händerna i afrikansk olja.

Lundin Oils styrelseordförande och vd har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i det som i dag kallas Sydsudan. Carl Bildt satt i styrelsen för bolaget när de misstänks ha tvingat folk på flykt i samband med bygget av en oljeledning. Det kommer att stänka på honom om det går till åtal.

Arrogante Carl Bildt har ett mycket starkt ego och en stor tro på sin egen makt och förträfflighet. Men i läckta dokument från Wikileaks beskriver amerikanska diplomater honom som en "medelstor hund med en stor hunds attityd" och med "begränsad politisk förmåga".

Under åren som utrikesminister fortsatte han bygga sitt eget kontaktnät, som han nu återigen använder för sina lönsamma affärer. Obekväma frågor avfärdar han raskt. Kritik fastnar inte på honom, han är som gjord av teflon.

Därför var det ett glädjande besked som kom från Carl Bildt i en intervju med Expressen på onsdagskvällen. Han ställer inte upp. Sverige kan andas ut.

Rätta oss
1 / 1

Carl Bildt stänger dörren till partiledaruppdraget i Moderaterna. Tack för det.

Aktuell artikel (1 av 8)
Har M tappat minnet?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!