Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Ledare

Ha en riktigt god och lugn jul

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varför måste det alltid bråkas om något i juletid? Nu står striden kring SVT:s julkalender, för vilken gång i ordningen? Dessutom river förinspelade julvärdar i samma kanal upp vrede. Ett råd är att tagga ner lite grann.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det räcker alltså inte med kriget i Syrien eller att Donald Trump och Kim Jong Un ökar risken för ett kärnvapenkrig. I Sverige står konflikterna dock om mer triviala saker.

Tre forskare är på DN Debatt upprörda över SVT:s julkalender Jakten på tidskristallen. I den spännande berättelsen om hur tre barn ska hitta universums mittpunkt och rädda världen spelar professor Siv Styregaard, lysande spelad av Eva Rydberg, en viktig roll. Men hon är virrig, excentrisk, har rufsigt hår och bär till och med en stor gryta i bältet.

Det är en nidbild av en forskare och det gör att barnen som tittar får en negativ inställning till vetenskap och viktiga ämnen som matematik, programmering, naturvetenskap och teknik, skriver de tre forskarna. Tänk det tror jag inte alls.

En sexåring i min närhet blir i stället ännu mer sugen på att veta mer om rymden, tiden, datorer och annan vetenskap. Barnen ser att det är en saga och sagor har i alla tider fascinerat och inspirerat.

De tre forskarna anklagar svenska medier för att ofta förmedla nidbilder av forskare. Det stämmer inte heller. Vetenskap står högt i kurs och nya forskningsrön publiceras med glädje både av tv, radio och tidningar, inte minst under Nobelpristider. Och julkalendern får säkert ett lyckligt slut i morgon, till glädje för alla oss som har barnasinnet i behåll.

Ståhej blev det också kring SVT:s julvärdar Erik Haag och Lotta Lundgren. De syns för mycket i rutan, tycker en del. Julvärdsveteranen Arne Weise var arg av en annan anledning, nämligen att programmet är förinspelat och inte sänds direkt.

– Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här, säger Weise till Aftonbladet.

Lotta Lundgren uppmanar honom att lugna ner sig och tänker på julen som fredspipornas tid. Ja, det borde den verkligen vara. Julen ska vara en lugn och fridfull högtid fylld av gemenskap och glädje. Stressa inte över julklappar och julmat och ta det lugnt med alkoholen. Ett stort tack till kyrkorna som håller öppet hus hela julhelgen för dem som söker gemenskap.

En riktigt god och lugn jul tillönskas alla VF:s läsare!

Rätta oss
1 / 1

Det är väl inget att bli upprörd över att SVT:s julvärdar Erik Haag och Lotta Lundgren har spelat in programmet i förväg.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ha en riktigt god och lugn jul

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!