Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Ledare

Gör om och gör rätt nu

Vaknar till Morgonekot och hör att antalet som fått sin sjukpenning indragen mer än fyrdubblats de senaste åren. Nästa nyhet är att allt fler brottsmisstänkta ska dna-topsas för att bygga upp ett större register med kriminella.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Hinner tänka att oj vad högerregeringen går hårt fram innan jag inser att det är en socialdemokratisk regering som gjort och gör det här. Hur kunde vi hamna här?

Hårdare tag är favoritmelodin och den ser inte ut att leda till framgång. Sverigedemokraterna och Moderaterna har redan tecknat in de här politikområdena och varför välja en kopia?

Nyheten om den dramatiska ökningen av antalet som fått sin sjukpenning indragen slår mot kärnan i socialdemokratisk ideologi. Den som blir sjuk eller arbetslös ska landa i ett mjukt skyddsnät. Inte falla igenom eller hamna mellan stolar.

De ska få hjälp tillbaka till arbetslivet och de ska inte drabbas av ekonomisk katastrof under tiden. En förutsättning för att den sjukskrivnes återkomst ska gå så snabbt som möjligt är att det sätts in rätt rehabilitering, både under sjukskrivningen och på arbetsplatsen.

De blir inte hjälpta av stupstockar och tuffa tidsgränser. De blir inte snabbare friska av att få ersättningen sänkt, som alliansregeringen gjorde och som de borgerliga vill göra igen om de får chansen. Regeringen vill göra tvärtom och höja taket i sjukförsäkringen vilket är helt rätt och riktigt.

Men den rödgröna regeringen gjorde ett stort misstag när de beslutade om ett siffersatt mål om att få ner sjukpenningtalet till nio sjukdagar per år till 2020. Det har lett till Försäkringskassans orimligt hårda bedömningar av arbetsförmågan. Att sparka chefen Ann-Marie Begler löste inte problemet, hon hade nitiskt gjort det regeringen bad henne om.

Granskningen som Inspektionen för socialförsäkringen (IFS) gjort bekräftar det vi redan vet och gör det ännu värre. Under regeringen Reinfeldts sista år fick nästan 5 900 personer (1,2 procent av de sjukskrivna) sin sjukpenning indragen.

Under regeringen Löfvens 2017 blev nästan 26 600 personer (5,8 procent) av med sin sjukpenning. Det är en dramatisk ökning som inte beror på att människor blivit sjukare utan för att lagstiftningen tolkas så mycket hårdare.

Skillnaderna över landet är orimligt stora. I Norrbotten blev nästan var fjärde sjukskriven av med sin sjukpenning efter 180 dagar, i Östergötland bara fem procent. Olika bedömningar görs och rättssäkerheten hotas.

Förtroendet för sjukförsäkringen sjunker och fler söker privata lösningar. Det riskerar att dra isär landet och olika grupper ännu mer. Ohälsan är starkt kopplad till socioekonomin.

Socialminister Annika Strandhäll säger att Försäkringskassan jobbar för snabbt och inte klarar att ge rätt stöd till dem som mister sin sjukpeng, men det är den borgerliga rehabiliteringskedjan som är det stora problemet.

Sjukförsäkringen bör byggas om rejält och det siffersatta målet tas bort. Regeringen får börja nu om det inte ska bli en kvarnsten i valrörelsen.

Rätta oss
1 / 1

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll får börja bygga om sjukförsäkringen nu.

Aktuell artikel (1 av 8)
Gör om och gör rätt nu

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!