Torsdag, 21 september - vecka 38
Ledare

Gå inte på trolltrixen

För en trollkarl är det viktigt att få oss att se åt fel håll. Medan en hand viftar i luften tar den andra våra slipsar, armbandsur eller plånböcker. På samma sätt har i århundraden pressade härskare startat krig eller påståtts bli anfallna och avlett kritik.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Gustav III var på 1700- talet specialist på sådant som nu kallas ”spin”. I dag upprepas det i Putins grymma aktiviteter på Krim och i östra Ukraina men också när Turkiets härskare Erdogan medvetet provocerar Europa som alibi för att göra om det egna landet till något långt från demokrati.

Men även här på hemmaplan är spin legio när politiker hamnar i blåsväder. Moderaterna rasar i opinionen efter att ha förlovat sig med SD. Ringbytet och dess effekter på opinionen är glasklara men ändock lyckas ledningen få media att säga att partiet inte varit tydligt eller har en klar ”berättelse”. Vilket lyckat spin!

I USA är taktiken legio. Trumps strateger satsar på gigantiska spin. Han vann valet med hjälp av ryska hackers och ”Putinleak” (före detta Wikileak) men anklagar i stället fräckt Obama för olaglig avlyssning. Media hängde okritiskt på liksom när han som spin angrep Sverige.

Trump har lovat att skapa miljontals jobb. Men nästan alla nya hittills och under 2017 är effekter av Obamas politik. Trump viftar med sin falska hand i luften och pratar om jobb som han påstås ha räddat - antalet motsvarar i Sverige 30 stycken. Ändå rusar till och med SVT dit med sina kameror, liksom till det fåtal kolgruvor som ska få förlängd nådatid.

Medan Trumpcirkusen fyller media och svenska journalister guidas runt av spindoktorer passar Trumps majoritet i kongressen på att driva igenom en rad löntagarfientliga lagar. Exempel: Finansiella skumraskföretag ska få fortsätta att ge råd som bara gynnar dem själva men varje år kostar pensionsspararna 160 miljarder kronor - värre än våra usla PPM-fonder.

Övertidsarbete ska inte längre ge extra lön. Det redan dåliga arbetsplatsskyddet försämras. Han får mediapoäng på att avstå futtiga 3,5 miljon i lön men säger inte att han planerar ge sig och sina ministrar 70 miljoner var i skattesänkning!

Trump lovar skattesänkningar på bortåt 5 000 miljarder och slutet för Obamacare. Den totalgrymma baksidan är att ytterligare 24 miljoner, varav många miljoner barn, förlorar sin rätt till sjukvård och miljontals äldre sin omsorg. Många döms då till en förtida död.

Är detta omänskliga att göra Amerika Great igen? Gå inte på trolltrixen! Och svenska medier sluta spring som skållade råttor efter Trumps spinmaskin!

Rätta oss
1 / 1

Medan Trumpcirkusen fyller media och svenska journalister guidas runt av spindoktorer passar Trumps majoritet i kongressen på att driva igenom en rad löntagarfientliga lagar.

FOTO: Jim Lo Scalzo/AP/TT

Aktuell artikel (1 av 8)
Gå inte på trolltrixen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!