Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Ledare

Flexa till du går sönder

Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Elva fackpresstidningar gjorde på tisdagen ett gemensamt utspel om arbetstider.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Om hur facken riskerar att stå maktlösa när arbetsgivare föser anställda i den riktning de vill med snack om vikten av ”flexibilitet” eftersom fackets medlemmar, många av dem med otrygga anställningar och deltider, är för rädda att förlora vad de redan har.

”Kan du jobba fyra timmar längre i morgon kväll? Ingen övertid, men vi kan förskjuta arbetsdagen så du börjar först efter lunch? Eller så tar vi timme för timme om du vill sluta tidigare nån fredag?”

Arbetstidsförskjutning är redan norm på många arbetsplatser. Anställda förväntas vara flexibla – på sin egen bekostnad. En jobbkväll utan extra betalt. Ett inhopp på en helg som kostar fritid med familjen, ett kvällsjobb som stör nattvilan. Svara i jobbmobilen och kolla mejlen även på kvällar, helger och semester. Man vill ju ställa upp.

Det är inte bara visstidsanställda som oroas över att inte känna sig flexibla nog när arbetsgivaren kallar in dem med 45 minuters varsel eller ändrar scheman i sista minuten. Inte heller fast anställda känner sig trygga nog att mota kraven från arbetsgivare att ibland ställa upp och jobba på udda tider utan extra ersättning.

För tio år sedan kunde ledarsidan skriva skräckberättelser om hur sommarjobbande tonåringar kunde skickas hem utan lön från glasskiosken eftersom det regnade. I dag är det dussinhistorier för helt vanliga anställda inom vissa branscher!

Men all denna uppluckring av arbetstid räcker inte för arbetsgivarna, kan man konstatera av facktidningarnas utspel. I avtalsrörelsen handlar det från deras sida nästan bara om ”flexibilitet”. Flera arbetsgivarorganisationer kräver vidgade ramar för ordinarie arbetstid, som att arbetsdagen kan inledas redan vid femtiden på morgonen eller sträcka sig ända fram till midnatt. Eller rätten att lägga arbetstid på helger utan att behöva förhandla med facket.

De vill i allt högre utsträckning anpassa arbetstid efter arbetsbelastning – vilket på sina håll innebär knäckande delade turer eller en ”hyvling” av arbetstiden så heltiden man tidigare hade krymper till deltid.

Och semester på sommaren, är det verkligen nödvändigt? Det kommer väl att regna ändå och det är verkligen inte till företagets fördel att låta alla anställda ligga på stranden samtidigt.

Helst av allt verkar arbetsgivarna dessutom vilja att alla nya ”önskemål” om anställdas arbetstider borde kunna gå att enas om direkt utan att blanda in facket.

”Kom igen nu, var lite schysst! Utan flexibla medarbetare måste vi kanske säga upp folk för då kommer de företag vi konkurrerar med, såna utan kollektivavtal, vinna alla upphandlingar.”

”I dag är det människorna och deras tid som är bufferten” konstaterar en klubbordförande till Dagens Arbete.

Så du anpassar dig och anpassar dig tills du går sönder. Och då köps du ut av företaget. Billigt förstås.

Rätta oss
1 / 1

Årets avtalsrörelse blir mest av allt en strid om arbetstider.

Aktuell artikel (1 av 8)
Flexa till du går sönder

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!