Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Ledare

Ett steg i rätt riktning

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det går bra för Sverige nu. Finansminister Magdalena Anderssons vårbudget visar på positiva siffror.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Alliansens 60 miljarder kronor i underskott har bytts till ett växande överskott. Sedan maktskiftet har 150 000 fler personer ett arbete att gå till.

Ungdomsarbetslösheten sjunker stadigt och sysselsättningsgraden är den högsta som EU någonsin har mätt upp. Den starka arbetsmarknaden och de ökade skatteintäkterna ger utrymme för reformer, både redan i år och i nästa års valbudget.

Det handlar inte om tur, som ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson (M) säger, utan om klassisk socialdemokratisk politik. Gemensamma investeringar prioriteras framför ofinansierade skattesänkningar. Ordning och reda står högt på dagordningen.

Nu får polisen, försvaret, klimatet, skolan, förlossningsvården och kampen mot ungas psykiska ohälsa sammanlagt drygt tre miljarder kronor under andra halvåret. Det är nödvändiga och välbehövliga tillskott för att lösa akuta problem och hålla ihop landet.

Ännu bättre är att regeringens politik resulterar i minskade inkomstskillnader, där hushåll med små marginaler får mer pengar och hushåll med stark ekonomi får avstå en del. Det är ett tydligt och välkommet trendbrott efter åtta borgerliga år.

Allianspartierna månar starkt om de nyanlända, men vad gjorde de själva under sin regeringstid för att förbättra integrationen? Inte mycket. Nu stavas lösningen enkla jobb, sänkta löner och fortsatta skattesänkningar. Ett recept dömt att misslyckas.

Löner som inte går att leva på kommer att öka det utanförskap som alliansen säger sig vilja bekämpa. Det skapar bara en ny underklass. Alliansen tar heller inte in att 70 procent av de nya jobben som kommit till sedan maktskiftet har gått till människor födda utomlands.

Antalet människor som lever på bidrag har minskat kraftigt och är det lägsta sedan 90-talet, trots det stora antalet nyanlända. Men visst är det oroväckande att många invandrare har svårt att få fäste och att det tar så lång tid att komma i arbete.

Här krävs fler insatser från regeringen. Stora satsningar på utbildning både för nya svenskar och infödda utan gymnasieutbildning kan lösa den växande arbetskraftsbristen inom industrin, tjänstesektorn och välfärdsyrkena. Enkla jobb till svältlöner gör det inte.

Vårbudgeten är ett viktigt steg i rätt riktning, men mer behöver göras för att öka jämlikheten i landet. Större satsningar på välfärden krävs i den stora budgeten i höst.

Magdalena Andersson ska heller inte backa från de måttliga skattehöjningar som förbereds inför nästa år och som skulle minska klyftorna ytterligare. Finansministern bör fortsätta på den inslagna vägen, trots att oppositionen larmar och hotar.

Rätta oss
1 / 1

”Vi har styrkan och resurserna nu för att vända den ökande otryggheten och de växande klyftorna”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Aktuell artikel (1 av 8)
Ett steg i rätt riktning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!