Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Efter Trump syndafloden

Foto: Melissa Phillip

Regnet bara vräker ner och på tisdagen landade president Donald Trump i översvämmade Texas. Han klev ut i konsekvenserna av de klimatförändringar han förnekar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Stormen Harvey är den värsta som drabbat USA sedan 2005. Houston, landets fjärde största stad, har fått över ofattbara 760 millimeter regn på två dygn. Det är mer än den genomsnittliga årsnederbörden i Sverige.

Ännu mer regn är på väg. Uppåt en halv miljon människor väntas behöva hjälp de närmaste dagarna och antalet dödsoffer beräknas stiga när vattnet stiger.

Donald Trump talar om en historisk storm, men den kom inte som en överraskning. Det är orkansäsong och staden Houston varnade redan i juni för att klimatförändringarna skulle orsaka katastrofala översvämningar. Det var inte en fråga om i fall att, utan om när.

Experterna vet vad som händer när jordens temperatur stiger. Det blir extrem torka i vissa områden och kraftiga stormar och regn i andra. Men Vita huset vill inte prata om klimatförändringar.

Myndigheter får inte längre använda begreppet utan de ska tala om "extremväder". En annan svartlistad formulering är ”utsläpp av växthusgaser", som enligt Trump inte är något problem.

Presidenten har hoppat av Parisavtalet och i stället aviserat storsatsningar på kolindustrin. Han har rivit upp företrädaren Barack Obamas radikala klimatpolitik och hans Clean Power Plan.

Samtidigt har Vita huset dragit ned anslagen till miljömyndigheten EPA och meteorologiska myndigheten NOAA med 20 procent. Även katastrofmyndigheten Fema och kustbevakningen har fått mindre anslag.

Pengarna ska användas bland annat till att bygga en mur mot Mexico och skärpa beredskapen för terrordåd. Parallellen med president George Bushs agerande från 2005 är tydlig.

Bush drog ned anslagen till samma myndigheter för att ha råd med två katastrofala krig i Irak och Afghanistan. Sedan slog orkanen Katrina till mot New Orleans med förödande kraft.

Över 1 800 människor dog när fördämningarna runt staden som inte kunde brista brast. Även här fanns varningarna på plats, men landets ledning lyssnade inte.

Räddningsarbetet var också en katastrof. Världens rikaste land klarade inte att ta hand om de nödställda, som lämnades åt sitt eget öde. Värst drabbades stadens fattiga svarta invånare, och de lider fortfarande tolv år efter Katrina av konsekvenserna.

För George W Bush blev Katrina början på slutet. Han besökte aldrig katastrofområdet utan flög över det i Air Force One på säker höjd. Hans och regeringens sena och svaga insatser sänkte förtroendet till bottennivåer.

Donald Trump besöker Texas men om det höjer betyget på hans och myndigheternas insats är tveksamt. Trump har hyllat katastrofmyndigheten Femas chef Brock Long på Twitter: "Du gör ett toppenjobb – världen tittar på".

Ja, världen tittar på och ser hur det framför allt är frivilligorganisationer och grannar som hjälper varandra, inte myndigheterna. Den ser också en president som vägrar ta klimatförändringarna på allvar. Efter Trump kan syndafloden vänta.

Rätta oss
1 / 1

Över 76 centimeter regn på två dygn har fallit i Houston, och mer regn är att vänta.

Aktuell artikel (1 av 8)
Efter Trump syndafloden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!