Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Dela den mentala bördan

Foto: Jessica Gow/TT

Sommaren är ojämställdhetens tid, i alla fall enligt en undersökning som TCO låtit Novus göra.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Bilden som målas upp är att under sommaren hemfaller vi till de klassiska könsrollerna. Kvinnorna tvättar, lagar mat och projektleder. Männen tar hand om hus, trädgård och grillar. En fördelning som männen tycker är jämställd. Kvinnorna håller inte med.

Bland det svåraste som finns tycker jag är att leva som man lär. Både jag och min partner vill leva i en jämställd relation. Ingen ska lägga mer tid på hemarbete än den andra.

En vän skickade nyligen en checklista till mig. Den är till för att barnfamiljer ska kunna reda ut vem som gör vad. I den förklarande texten gav skaparna följande medskick: tänk på att få syn på åtagandet och planering ofta tar längre tid än utförandet, men syns inte.

En snabb koll på listan bekräftade det jag någonstans visste – vår vilja om ett jämställt familjeliv är för närvarande en ambition.

I maj spreds en serie från en fransk serietecknare vid namn Emma på nätet. Mycket tydligt och pedagogiskt beskriver hon den “mentala bördan” hamnar i kvinnors knän.

Den mentala bördan, menar Emma, är att ständigt vara den som förväntas se vad som ska göras och planera det. Är äldsta barnets byxor snart för små? När var BVC-tiden för yngsta barnet? Har vi sagt till på förskolan att barnen ska vara lediga veckan efter jul?

Ovanpå kommer sedan utförandet, som kvinnan behöver utföra själv eller be mannen om. För utan att se vad som behöver göras, och sedan planera det, är det svårt att utföra.

Enligt SCB lägger män ner 2,5 timme per vardagsdygn på obetalt hemarbete. För kvinnor är motsvarande siffra 3,5 timme. Men så sent som i början av 1990-talet lade kvinnor 4,5 timme på hemarbete. Män har ökat sin andel med ynka 8 minuter.

Det som har hänt de senaste 25 åren är inte att männen tagit mer ansvar för hemmet, utan att kvinnor börjat förvärvsarbeta i högre utsträckning och därmed lägger mindre tid på det obetalda arbetet. Än har ingen mätt den “mentala bördan”.

Den ökande psykiska ohälsan kostar pengar och mänskligt lidande. Främst är det kvinnor som drabbas, och många blir sjukskrivna efter barnen har kommit till världen. Sett till ovanstående är det inte så märkligt.

Om mäns obetalda arbete knappt ökat på 25 år är det rimligt att anta att den bild som TCO:s undersökning och serietecknaren Emma målar upp inte är långt från sanningen om hur det ser ut i de svenska hemmen.

Visst, män dammsuger, hämtar på förskolan och handlar. Men vem ser dammtussarna, lägger hämtnings- och lämningsschemat och skriver handlingslistorna?

De allra flesta av oss har ambitionen att leva jämställt. Livet blir enklare om båda föräldrarna vet i vilken låda strumporna ligger och om mjölken är på väg att slut.

Precis som jobbprojekten behöver hemmets projekt initieras och planeras, innan de utförs. Män och kvinnor måste lära om från de traditionella könsrollerna och börja dela på den mentala bördan.

Det jämställda livet kan inte längre vara en ambition.

Rätta oss
1 / 1

Män och kvinnor måste lära om från de traditionella könsrollerna och börja dela på den mentala bördan.

Aktuell artikel (1 av 8)
Dela den mentala bördan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!