Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

De faller på eget grepp

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraterna begär att riksdagen ska rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Partiet anklagar honom för att inte ta ansvar och för att han inte verkar inse allvaret i det som skett. Löfven kan sitta lugnt. Han har inte gjort något fel och det har heller inte försvarsminister Peter Hultqvist.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) gav beskedet i riksdagen under en debatt om ensamkommande flyktingbarn. För andra gången vill de att riksdagen ska uttala misstroende mot statsministern. För andra gången kommer de att misslyckas.

Partiet brydde sig inte ens om att läsa regeringens svar till konstitutionsutskottet (KU). De hade bestämt sig på förhand att Löfven har gjort fel. Så agerar ansvarslösa populister som bara hoppas på att ta billiga poäng, men missriktade och ogrundade misstroendeförklaringar kan slå tillbaka mot anmälaren.

Något stöd får inte SD från Alliansen. De vill gärna skada regeringen, men vågar inte utmana och fälla regeringschefen. Då skulle de, hemska tanke, eventuellt vara tvungna att ta över själva. Nej, de har siktet inställt på ett mindre byte.

Frågan är om de tänker fullfölja misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist. Centern och Liberalerna tvekar, Moderaterna och Kristdemokraterna verkar fortfarande vilja avsätta honom.

Alliansen kan spricka redan här och nu, för hur gör M och KD om SD väcker frågan om förtroendet för Hultqvist? Det kan bli svårt att slå till reträtt när tonläget varit så onyanserat högt.

Att dra in Hultqvist var ett misstag och en överloppsgärning från början. Transportsstyrelsens outsourcing av hemliga register var inte försvarsministerns ärende. När han fick information om lagbrottet och riskerna för säkerhetsläckor i början av 2016 utgick han från att statsministern redan visste.

Dessutom fick han veta att efterforskning hos försvarsmakten visat att inga kända läckor hade uppstått och att åtgärder vidtagits för att eliminera riskerna. Därför sade han inget om problemen på Transportstyrelsen till statsministern, enligt regeringens svar till konstitutionsutskottet.

Det vore helt orimligt om alla statsråd skulle springa till statsministern och berätta allt viktigt de hört. Statsministern har nog mycket att göra utan att allt av värde ska hissas upp på hans nivå. Det är varje statsråd som ansvarar för sin ärendehantering och de två som var inblandade i IT-skandalen har redan avgått. Några fler ska inte behöva sluta.

Visst fanns det brister i kommunikationen på regeringskansliet, men de handlar mer om att regeringen inte själv tog initiativ och berättade vad som hänt och varför generaldirektör Ågren fick sparken. Nu fick de reagera i efterhand på avslöjanden i media och det är sällan bra.

Nej, det vore ett gigantiskt misstag om oppositionen avsätter en erfaren, kompetent och uppskattad försvarsminister för något han inte ansvar för. Alliansväljarna vill det inte och inte heller försvarsledningen. De som tappar i förtroende är de borgerliga partierna om misstroendeförklaringen fullföljs.

Rätta oss
1 / 1

SD-ledamoten Paula Bieler förklarar att partiet kommer att väcka en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

Aktuell artikel (1 av 8)
De faller på eget grepp

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!