Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 19 oktober - vecka 42
Ledare

Cynisk (M)änniskosyn

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Moderaterna vill ge 26 miljarder kronor i skattesänkningar till de som har ett jobb att gå till. De som av olika anledningarna inte kan arbeta får inte särskilt mycket hjälp från högerpartiet. Det är som vanligt med andra ord.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Elisabeth Svantesson ska efter två dagar på posten som ekonomisk-politisk talesperson framstå som en utmanare till Magdalena Andersson om finansministerposten. Det går så där.

Visserligen har hon färske partiledaren Ulf Kristersson vid sin sida som stöd, men någon ny politik har hon inte att presentera. Nej, det är samma gamla skattesänkarvisa som Moderaterna alltid sjunger.

De har tydligen inte förstått att väljarna ratade ännu ett jobbskatteavdrag i valet 2014. Väljarna hade insett att det inte går att sänka skatterna med 140 miljarder kronor utan att det märks i den gemensamt finansierade välfärden. Och att det inte gav fler jobb att piska och straffa arbetslösa och sjuka.

Ändå upprepar de samma mantra. Det ska löna sig att arbeta och att anstränga sig. Sist det begav fick pensionärerna vara med och betala för arbetslinjen. Då var det rättvist, tyckte Moderaterna.

Nu är det orättvist, tycker samma parti, och ansluter sig till regeringens förslag om att sänka pensionärsskatten. Men med ett sjätte jobbskatteavdrag kommer skillnaden ändå att finnas kvar och Moderaternas budskap går inte ihop.

Skattesänkningarna ska finansieras av de som av olika anledningar inte kan arbeta. En karensdag och en bortre gräns i sjukförsäkringen slår mot de sjuka. Inga förbättringar för de arbetslösa finns med i budgetförslaget.

Återigen avslöjas Moderaternas cyniska människosyn. Sjukdom och arbetslöshet görs till individuella och inte strukturella problem.

Ansträngning ska belönas, enlig M, men det gäller bara de som redan har ett jobb. Den som anstränger sig stenhårt för att få ett jobb eller bli frisk och arbetsför ska i stället straffas ekonomiskt.

De misstror människors vilja att arbeta, men den som tvingas vara hemma från jobbet på grund av sjukdom önskar inget hellre än att bli frisk och kunna återvända till arbetslivet. De tror att alldeles för många arbetslösa är fuskare när de allra flesta av dem längtar efter ett jobb att gå till.

Arbetsförmedlingen ska läggas ner om Moderaterna får bestämma. Tiden för aktivitetsstöd och a-kassa ska kortas, men det gör inte den arbetslöse mer anställningsbar utan bara mer fattig.

I stället för att se till den som saknar jobb får en passande utbildning tror de att jobben automatiskt dyker upp om villkoren blir för svåra för den arbetslöse. Det gör de inte. Den som är sjuk behöver vård och rehabilitering för att komma tillbaka, inte sämre ekonomi och hot om utförsäkring.

Det är de gamla Moderaterna som gjort comeback. De vill bland annat sänka biståndet. Utöver stora skattesänkningar lovar de en fördubbling av försvarsanslagen på tio år. Antagligen ska väl även den notan betalas av de som redan har det svårt.

Rätta oss
1 / 1

Nya på posterna, men samma gamla högerpolitik. Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson presenterar partiets skuggbudget.

Aktuell artikel (1 av 8)
Cynisk (M)änniskosyn

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!