Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Ledare

Bygg ömsesidig respekt

Foto: Nora Lorek/ TT

Antisemitism. Judar i Sverige hotas och attackeras för att Donald Trump tänker flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Det är ännu ett bevis på att antisemitismen är obehagligt närvarande mitt i den svenska vardagen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Efter beslutet från Vita huset protesterade araber högljutt mot Israel. Men som vanligt är det inte premiärminister Benjamin Netanyahu och hans regering som står i främsta skottgluggen. Det är judarna som folk som får ta emot hatet och hoten.

I Malmö skanderade demonstranter i fredags kväll: "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna." I Göteborg attackerades synagogan på lördagen med brandbomber av ett tiotal maskerade män. I synagogan pågick en ungdomsfest, men tack och lov blev ingen skadad. Tre män har anhållits misstänkta för försök till grov mordbrand.

Det är vidriga angrepp på judarna och fördömanden kom från alla håll. Statsminister Stefan Löfven var fruktansvärt upprörd och justitieminister Morgan Johansson kallade det ett avskyvärt brott och ett hot mot demokratin.

Tyvärr kommer angreppen inte som en överraskning. I augusti kallade en imam judar för "apornas och svinens avkommor" under en demonstration i Helsingborg. Judar i Malmö har länge levt under ett latent hot. Synagogan är utrustad med väghinder och övervakningskameror. Församlingens förskola har skottsäkra fönster.

Den judiska församlingen krymper, flera har valt att flytta från Malmö. Andra vågar inte öppet bära kläder och smycken som visar att de är judar. En kvinnlig lärare vågar inte ens berätta för sina kollegor om sitt judiska ursprung.

Hatet mot dem kommer från nazister och muslimska extremister. De senaste händelserna har en tydlig koppling till konflikten i Mellanöstern. Det är fullt legitimt att kritisera Israels politik och ledare, men det är vidrigt att öppet visa sitt hat mot judar. Antisemitismen måste bekämpas i alla dess former och oavsett var den kommer från.

Undfallenheten måste ersättas med konkret handling och det finns trots helgens illdåd en del ljusglimtar. Synagogan i Göteborg kärleksbombades med blommor och hjärtan. I Malmö uppvaktades den judiska församlingen med blommor av Islamiska förbundet, Svensk-jordanska föreningen och studieförbundet Ibn Rushd.

I Malmö pågår också det gemensamma projektet ”Amanah” för att skapa ömsesidig respekt mellan muslimer och judar. 300 lärare utbildas i staden för att motverka rasism och antisemitism. Det är viktigt, arbetet mot fördomar och hat behöver börja tidigt.

Judiska församlingens talesperson Fredrik Sieradzki säger att solidaritet mellan olika religioner är mycket viktig:

– Det är den enda vägen framåt om vi ska kunna ha en fredlig samexistens i Malmö.

Ja, dialog är en förutsättning för ömsesidig respekt och fredlig samexistens. Det gäller både för att bekämpa antisemitism och islamofobi, i Sverige och i resten av världen. Tyvärr är dialog en bristvara i dag när polariseringen ökar och tonläget skruvas upp på många håll.

Rätta oss
1 / 1

Synagogan i Göteborg kärleksbombades med blommor och hjärtan efter lördagskvällens brandattentat.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bygg ömsesidig respekt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!