Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Ledare

Bra kan bli ännu bättre

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Positiva siffror. Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg presenterar en urstark prognos för svensk arbetsmarknad de närmaste åren. Allt fler får arbete och det kan bli ännu bättre om arbetsmarknadens parter kommer överens om nya etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det råder fortsatt högkonjunktur och optimism i svensk ekonomi. I år skapas 97 000 nya jobb och Arbetsförmedlingen räknar med att 74 000 fler kommer i arbete under nästa år och ytterligare 56 000 år 2019.

Det höga trycket gör att bristen på arbetskraft inom vissa yrken blir ännu värre. Det finns 133 000 lediga jobb och med rätt matchning och utbildning kan förhoppningsvis fler arbetsgivare hitta rätt kompetens att anställa.

Den redan rekordhöga sysselsättningsgraden ökar till 79 procent och det är sanslöst bra mätt mot andra länder. Ännu mer glädjande är att åtta av tio nya jobb går till utrikes födda. Lågutbildade nyanlända kvinnor står fortfarande längst bort från arbetsmarknaden, men det kan bli ändring på det också.

Arbetsmarknadens parter har inlett arbetet för att få till nya etableringsjobb. LO:s idé om utbildningsjobb håller på att jämkas samman med industriarbetsgivarnas förslag om etableringsanställningar. Den första träffen genomfördes hos etablerings- och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i förra veckan och nu sätter parterna full fart framåt.

Tre expertgrupper och en styrgrupp ska tillsättas. Expertgrupperna ska se över hur ersättningsfrågan ska lösas, hur matchningen ska ske och hur tillgången på svenskundervisning ska tillgodoses.

Förutsättningarna att komma fram till en bra lösning är goda. Viljan är stark både hos fack och arbetsgivare. Det är den svenska modellen när den är som bäst.

Etableringsjobben ska gälla i två år och den anställde får lägstalön enligt kollektivavtal och ska delta i vuxenutbildning på arbetstid. Staten och arbetsgivaren delar på lönekostnaden och efter två år övergår etableringsjobbet till en tillsvidareanställning.

Men allianspartierna är arga. Centerledaren Annie Lööf säger att det är helt otillräckligt och Jan Björklund (L) är upprörd över att bara företag med kollektivavtal får vara med. De har uppenbarligen inte förstått den svenska modellen. Det är helt logiskt att företag utan kollektivavtal undantas, eftersom uppgörelsen bygger på just ett avtal mellan parterna och deras medlemmar.

– Antingen har man inte brytt sig om att läsa, eller så har man inte lyssnat eller så har man inte tvättat öronen. Jag vet inte vilket, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, till Dagens Industri.

Alliansen bör alltså läsa på och tvätta öronen. Sedan ska de låta parterna sköta det här på egen hand utan att lägga sig i. Deras förslag om att lagstifta i riksdagen om lågavlönade inträdesjobb skulle vara ett grundskott mot hela den svenska modellen.

Rätta oss
1 / 1

Svensk arbetsmarknad är urstark, konstaterar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bra kan bli ännu bättre

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!