Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Ledare

Blir Norge rött på måndag?

Foto: Junge, Heiko

I vintras såg det ut som om högerregeringens tid var ute, men på ett halvår har Arbeiderpartiet tappat stort samtidigt som norsk ekonomi har återhämtat sig. Valet på måndag blir en nagelbitare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sverige tar stor plats i den norska valdebatten, men svenskarna visar svagt intresse för vad som händer i vårt västra grannland. Det borde vi inte göra, valet på måndag bör vara något som både svenska partier och svenska väljare drar lärdomar av inför nästa års val.

"Det svenska tillståndet" har blivit ett varnande exempel för främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Norges invandrarminister Sylvi Listhaug besökte Rinkeby i förra veckan och försökte måla en skräckbild av läget i förorten. Men det blev inte riktigt som Listhaug hade tänkt sig. Många tog avstånd från hennes försök att vinna röster genom att hetsa mot invandrare och svartmåla ett grannland.

Arbeiderpartiet hade stöd av över 36 procent av väljarna i vintras, men i takt med att oljepriset har stigit har norsk ekonomi fått fart igen. Arbetslösheten är låg, men uppdelningen av det norska samhället har fortsatt.

Klyftorna har ökat, skatterna har sänkts och främlingsfientligheten har normaliserats under fyra år med Høyres Erna Solberg som statsminister. Populistiska Fremskrittspartiet inträde i regeringen har vridigt politiken ännu mer åt höger.

Kristelig Folkeparti ställde efter stor tvekan upp som stödparti till den mörkblå regeringen för fyra år sedan. Nu gör de klart att de inte motsätter sig att Fremskrittspartiet ingår i en Høyreledd regering. Det försämrar möjligheterna till en röd seger.

Valet kan avgöras om det andra stödpartiet, liberala Venstre, inte klarar fyraprocentsspärren. Motsvarande dramatik finns på vänsterkanten. Miljøpartiet De Grønne ser ut att gå framåt och kunna ta sig in i stortinget.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre har inte fått prata särskilt mycket politik när valspurten gick in i slutspurten. I stället har han förföljts av frågor om sin privatekonomi.

Gahr Støre är arvtagare till framgångsrika kaminföretaget Jøtul och mångmiljonär. Nu anklagas han för tvivelaktiga affärer i något som liknar en politisk smutskastningskampanj. Oavsett vem eller vad som ligger bakom att nyheten släpps just nu skadar det givetvis Arbeiderpartiet.

Luften är full av frågetecken och över 600 000 väljare hade inför helgen ännu inte bestämt sig. Det blir en rysare att följa rösträkningen på måndag kväll.

Rätta oss
1 / 1

Høyres Erna Solberg har med hjälp av högerpopulistiska Fremskrittspartiet vridigt Norge åt höger och normaliserat främlingsfientligheten. Sitter hon kvar efter valet på måndag?

Aktuell artikel (1 av 8)
Blir Norge rött på måndag?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!