Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Bli inte för övertaktisk

Foto: Leif R Jansson / TT

Det har varit en osedvanligt dramatisk sommar i svensk politik. Tonläget har varit högt. Två statsråd har tvingats avgå, hotet om misstroendevotum hänger fortfarande över ett tredje.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Moderaterna ska välja en ny ledare efter Anna Kinberg Batra och i helgen avgick statsministerns närmaste medarbetare med omedelbar verkan. Dramatiken fortsätter.

De fem oppositionspartierna visade i helgen att hot dessvärre går hem. I lördags meddelade finansminister Magdalena Andersson att regeringen drar tillbaka två av tre aviserade skattehöjningar efter hotet om misstroendevotum mot tre statsråd.

Det blir ingen sänkt brytpunkt för statlig skatt och ingen ändring av 3:12-reglerna för företag. Flygskatten höjs, men tyvärr inte så mycket som det var tänkt.

Oppositionen har i de här fallen använt möjligheten att väcka misstroende på ett ansvarslöst och felaktigt sätt. Instrumentet ska utnyttjas om regeringen eller ett statsråd har brutit mot reglerna, inte för att man ogillar politiska förslag.

Att regeringen backar tyder på att Stefan Löfven vill riskminimera och undvika alltför många konflikter. Det var smart i somras när Anders Ygeman och Anna Johansson fick kliva av, men frågan är om det i längden är hållbart att vara övertaktisk och vika sig för de ibland absurda hoten från oppositionen.

Det återstår nu att se om alliansen och Sverigedemokraterna verkligen fullföljer misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist. De tar inte särskilt många popularitetspoäng på att sparka honom, och de tar också risken att Stefan Löfven väljer att låta hela regeringen avgå, även om det för tillfället verkar osannolikt.

En ledarlös allians vill knappast ta över ansvaret för styret för landet. Men de fortsätter att höja rösten från sidlinjen.

Nu börjar de återigen tala om statsministerns roll i IT-skandalen på Transportstyrelsen, efter att hans närmaste medarbetare Emma Lennartsson beviljades avsked vid ett extra regeringssammanträde på söndagseftermiddagen.

Lennartsson erkänner att hon tidigt fick kännedom om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, men att hon inte förstod allvaret i det och därför inte förde informationen vidare till statsrådsberedningen och högste chefen. Den erkänt skickliga Lennartsson har begått ett misstag och tar på sig skulden för det.

Historien kryper allt närmare statsministern. Stefan Löfven kallade IT-skandalen på Transportstyrelsen för ett haveri i somras, men det samma kan faktiskt sägas om kommunikationen i regeringskansliet. Konstitutionsutskottet (KU) har inlett granskningen av hur regeringen skött sig och det är viktigt att avvakta vad de kommer fram till.

Alliansen tänker inte begära en misstroendeomröstning om Stefan Löfven i nuläget, så långt har de inte modet att gå. Trots att de gärna spekulerar i att Lennartsson offras för att skydda chefen.

Kanske får de kalla fötter också kring planerna på att avsätta Peter Hultqvist. Åtminstone vill Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) utvärdera de nya uppgifterna innan riksdagen ska rösta. Kanske spricker alliansen även i denna fråga.

Rätta oss
1 / 1

Statssekreterare Emma Lennartsson (till vänster) avgick i helgen som Stefan Löfvens närmaste medarbetare efter att missat information om IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bli inte för övertaktisk

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!