Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Ledare

Asylpolitikens smutsiga baksida

Foto: Erik Abel/TT

För många har Musikhjälpen i P3 blivit en kär tradition och något som gör en annars mörk december ljusare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Årets tema är Inget barn är till salu, och pengarna går till arbetet för att förhindra människohandeln med barn och för att få bort barn från barnsexhandeln.

Varje dag kidnappas, luras eller tvingas barn in i sexhandel. Enligt FN utnyttjas miljontals barn varje år, men mörkertalet är enormt. Indien, Kambodja, Ghana och Filippinerna är några av riskländerna och man ser att i efterdyningarna av en katastrof, som krig eller konflikt eller efter en stor naturkatastrof ökar risken för att människohandlare skor sig på familjers osäkerhet.

Det är lätt att tro att sexhandel med barn är något som sker långt borta, på andra sidan jorden. Tvärtom finns den runt kring oss, även i Sverige.

Ecpat, barnrättsorganisationen mot barnsexhandel, skriver att en stor del av den människohandel som sker i Sverige i dag är med kvinnor och barn från Rumänien, Bulgarien och Ungern men också från Nigeria. Man ser att romska kvinnor och barn drabbas oftare. Många tvingas in i sexhandeln med löfte om en bättre framtid, så fattigdom och utsatthet är ofta grunden till sexhandeln.

I storstäderna ser man hur barnsexhandeln bland marockanska pojkar ökar. Anledningen är de nästan hundraprocentiga asylavslagen för ensamkommande barn från Marocko men nästan obefintliga genomförda utvisningar.

Det bildas ett parallellsamhälle, där barn och unga vuxna hankar sig fram på egen hand. Utan kontakt med myndigheter med risk för att utvisas så behöver man skaffa fram pengar på egen hand. Då är risken stor att man tvingas in i kriminalitet, eller utnyttjas i sexhandeln.

Handel med barn är totalt oacceptabelt, men för att kunna gå till botten med problemet måste man också se den sociala aspekten. Fattiga och utsatta familjer och barn är den mest utsatta gruppen.

Barn som inte täcks av sociala skyddsnät i Sverige löper ännu större risk att tvingas in i människohandeln. Asylpolitikens smutsigaste baksida är den utsatthet barnen som inte får stanna hamnar i. Familjer och barns utsatthet lockar till sig människohandlare, runt om i världen. Kan man skapa trygghet och stabilitet för familjer minskar också risken att människohandlare kan lura föräldrar, eller kidnappa barn. Och det är på sin plats att börja gräva där man står.

Höj företagsskatten och använd pengarna för att sätta en nollvision mot barnsexhandel i rullning. Det känns som en rimlig prioritering.

Och har du möjlighet? Skänk en slant till musikhjälpen.

Rätta oss
1 / 1

Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi sänder radio från en liten glasbur på Rådhustorget i Umeå i en hel vecka.

Aktuell artikel (1 av 8)
Asylpolitikens smutsiga baksida

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!