Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Ledare

Allt det här får du, Leif

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hej, Leif Östling. Jag ser att du ångrar ditt arga ”Vad fan får jag för pengarna?" när reportern frågade om dina gömda pengar på Malta. Det är bra, men jag tror ändå att du behöver svar på din fråga.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Du växte upp i efterkrigstidens Luleå, en stad präglad av framtidstro och optimism. Din pappa drev en byggfirma i staden, så du lärde dig tidigt företagandets villkor. Du valde ändå att engagera dig i SSU i tonåren. Oväntat och tufft, även om du verkar ha förflyttat dig rejält politiskt sedan dess.

Under uppväxtåren behövde dina föräldrar inte betala en krona för din skolgång. Gratis skolmat fick du också och biblioteket lånade ut böcker till dig utan avgift.

När du flyttade till Göteborg och började läsa till civilingenjör på Chalmers var undervisningen kostnadsfri. Du fick dessutom studiebidrag varje månad från staten. Allt betalt av skattebetalarna.

Du fortsatte plugga på Handelshögskolan i Göteborg, ännu en högklassig akademisk utbildning utan höga studieavgifter. Jag misstänkte att du åkte en del spårvagn i stan. Du fick visserligen betala för biljetten, men den var också subventionerad av skattemedel.

Efter studierna har du haft en lång och mycket framgångsrik karriär i näringslivet. Toppjobben inom lastbilsindustrin har avlöst varandra, i Sverige, Holland och Tyskland.

Du klagar i tv-intervjun på de vansinnigt höga skatterna i Sverige och säger ilsket att du har betalat för minst 1 000 skattebetalare. Men hur mycket mer har du inte tjänat än en ”vanlig” skattebetalare? Det talar du tyst om, men jag läser att du bara under 2014 fick 71,5 miljoner kronor från Volkswagen.

Det höga skattetrycket är inte heller längre lika högt och skatteintäkterna har byggt ett av världens bästa länder. Och vad skulle ditt älskade Scania vara utan välutbildade arbetare och tjänstemän? Hur skulle de kunna jobba om det inte fanns en fungerande barnomsorg och skola?

Vilka vägar skulle dina lastbilar åka på om inte de byggdes av gemensamma medel? Och hur skulle Scania kunna utveckla ny teknik om inte skattepengar gick till forskning och utveckling?

Jag är bekymrad över att klyftorna växer globalt och i Sverige. Det borde även du vara. I en ny bok skriver ekonomiprofessor Branko Milanovic om hur de 62 rikaste i världen äger lika mycket som världens fattiga 3,5 miljarder. Det är absurt, lika galet som att svenska toppdirektörer i dag tjänar 50 gånger mer än en industriarbetare.

Jag är samtidigt orolig över att de rikaste ägnar så mycket möda åt att försöka komma undan skatt. Bara i Sverige försvinner 43 miljarder kronor varje år undan beskattning. De pengarna kunde ha kortat de köer du pratar om i intervjun.

Som ordförande i Svenskt Näringsliv bör du vara ett föredöme för alla landets företagare. Du har inte gjort något olagligt, men du har agerat egoistiskt och omoraliskt.

Det skadar den viktiga tilliten och bryter ett samhällskontrakt. Om ni längst upp försöker undvika att betala skatt, vad säger att knegarna inte också ska göra det?

Rätta oss
1 / 1

"Vad fan får jag för pengarna?", frågade Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling på reporterns fråga. Här får han svar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Allt det här får du, Leif

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!