Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Alla problemen finns kvar

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Plötsligt blev Anna Kinberg Batra så där rak och tydlig som hon länge har sagt att hon skulle bli. Trist för henne och för hennes parti kom den stunden först när hon meddelade sin avgång.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Avgången blev oundviklig. Förtroendet var brutet efter att hälften av partidistrikten krävde att hon skulle lämna. För bara några dagar sedan var hon beredd att kämpa för att hålla sig kvar.

Nu insåg hon efter en samlad bedömning att det var omöjligt, det går inte att vara ledare för ett halvt och djupt splittrat parti. Vilken plan upprorsmakarna har är dock oklart, mer än att hon ska bort.

Missnöjet bland väljarna är också stort. Partiet har rasat i opinionsmätningarna sedan årsskiftet. Inte ens moderata sympatisörer såg henne som en statsministerkandidat.

Men Moderaternas problem är mycket större än en otydlig och svag partiledare. Partiet har inte hämtat sig efter valförlusten 2014. Männen bakom "nya" Moderaterna, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, drog snabbare än en avlöning.

Deras politik höll inte längre och Moderaterna letar förgäves efter en ny. Eller kanske en gammal? Det utropade "nya arbetarpartiet" lockar inte längre vare sig arbetare eller direktörer.

AKB låter som Bagdad-Bob eller en pressekreterare i Vita huset när hon hävdar att Moderaterna är bättre rustade nu än någonsin under de tre åren sedan valförlusten. Men hallå, läget är akut och kaosartat.

Partiet har imploderat inför öppen ridå. Problemen fanns redan under Reinfeldt-Borg och vartenda ett finns fortfarande kvar.

Det politiska landskapet är kraftigt förändrat och Moderaterna vet inte vilken väg de ska ta. Hur ska Sverigedemokraterna behandlas? Hur ska väljarflykten kunna stoppas? Och hur ska partiets självskadebeteende upphöra?

Hennes efterträdare får en mycket svår uppgift. Det är inte bara AKB:s fel att väljare flyr eller att partiet framstår som otydligt och vilse. Hon har inte ensam åstadkommit den skadan.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, de hetaste kandidater att ta över, tillhör båda den inre kretsen som skapat det kritiska läget. Att de plötsligt skulle framstå som frälsaren som enar partiet är svårt att se. Särskilt publikdragande är de inte heller.

Djupet i partiets kris framstår tydligt när några till och med hoppas på en comeback av Carl Bildt.

Det är högst osannolikt att en ny partiledare på ett år ska kunna ena partiet, hålla ihop en allt mer splittrad allians och framstå som en seriös statsministerkandidat.

Rätta oss
1 / 1

När hon väl avgick blev Anna Kinberg Batra plötsligt både rak och tydlig.

Aktuell artikel (1 av 8)
Alla problemen finns kvar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!