Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Ledare

Alla har rätt till bra skola

Foto: Claudio Bresciani/TT

Skolkommissionens arbete ger rätt förutsättningar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Efter många år av fallande resultat i Pisa­mätningarna beslutade regeringen för två år sedan att tillsätta en skolkommission. Landets bästa skolforskare och pedagoger samlades för att ta fram förslag på hur kunskapsnivån ska höjas, kvaliteten i undervisning förbättras och likvärdigheten öka.

Nu har resultatet presenterats av kommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson, seniorprofessor i pedagogik vid Göteborgs universitet. Han och kommissionen är inte ute efter att plocka hem enkla poäng, de har verkligen ansträngt sig för att lägga förslag som ska lösa den svenska skolans problem.

Mycket är bra i det 450 sidor tjocka slutbetänkandet. Det statliga inflytandet ska stärkas och mer statliga pengar ska gå till skolor och elever med störst behov. Tillsynen och stöttningen ska förbättras genom skolmyndigheter på regional nivå. Det låter klokt, välkommen åter länsskolnämnden.

Läraryrket ska göras mer attraktivt och lärarutbildningarna förbättras. Fler vägar till läraryrket ska öppnas, till exempel genom att ta vara på kompetensen hos nyanlända pedagoger. Samarbetet mellan skolorna och forskningen ska bli bättre och lärarna ska få ägna sig åt sitt kärnuppdrag: att undervisa.

Läroplanerna ska skrivas om och bli tydligare kring frågor om trygghet och studiero, respektfullt uppträdande och elevens eget ansvar för skolarbetet. Det behövs, vilket bekräftas av OECD:s färska rapport om att var femte 15-åring känner sig utanför i skolan.

Ett av skolans stora problem är att likvärdigheten försämras och segregationen växer. Målet är en allsidig social sammansättning på skolorna. Forskningen visar att alla mår bra av det, både hög- och lågpresterande elever. Kommissionen föreslår därför bland mycket annat ett aktivt skolval till grundskolan för alla, och om trycket blir för hårt på vissa skolor ska lottning kunna avgöra i stället för kötid.

Detta har fått oppositionspartierna och särskilt Jan Björklund (L) att gå i taket. Ska alla barn få chans att gå i de bästa skolorna, och inte bara de vars föräldrar har ställt dem i kö redan efter förlossningen? Skolkommissionens mål är att alla skolor ska bli bra skolor, och då behövs förhoppningsvis inte någon lottdragning överhuvudtaget.

Populisten Jan Björklund är som vanligt värst. Han avfärdar två års arbete av landets främsta skolexperter som snömos och efterlyser i stället tidigare betyg, bättre disciplin och mer katederundervisning. Kan inte Liberalerna flytta bort honom från skolpolitiken? Så länge han sitter där han sitter kan det aldrig bli politisk borgfred och den samling som så väl behövs i en av landets viktigaste frågor.

Rätta oss
1 / 1

Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, utbildningsminister Gustav Fridolin, gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström och skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson vid en presskonferens i Rosenbad på torsdagen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Alla har rätt till bra skola

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!