Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Åkesson är ingen Jesus

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nej, Svenska kyrkans mål kan aldrig i första hand vara att hylla det svenska och lyfta kärleken till det egna landet. Kyrkan är universell och ska progressivt stå upp för humanism och tolerans. Ingen människa är värd mer än någon annan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På tisdagen öppnar riksdagens nya arbetsår och som vanligt samlas riksdagsledamöterna först i Storkyrkan för en gudstjänst. För sju år sedan talade biskop Eva Brunne om rasism, främlingsfientlighet och alla människors lika värde.

Hennes tal fick Sverigedemokraternas riksdagsledamöter att i vredesmod tåga ut ur kyrkan. Jimmie Åkesson hade aldrig känt sig så kränkt. Linus Bylund tyckte att Svenska kyrkan skulle skämmas och Kent Ekeroth kallade den ett skämt.

Nu hårdsatsar Sverigedemokraterna inför helgens kyrkoval. Partiet tiodubblar insatsen jämfört med för fyra år sedan. De har utsett Socialdemokraterna till sin huvudmotståndare och i en propagandafilm hävdar de att kyrkan är alldeles för viktig för att få styras av S och deras aktivister.

Tesen om att kyrkan är för vänstervriden togs även upp av SVT:s Agenda på söndagskvällen, med DN:s ledarskribent Erik Helmerson som opålitligt vittne. Han sluter retoriskt upp bakom SD:s skruvade och historielösa bild av Svenska kyrkan.

Kyrkan har alltid varit politisk. Den stod i århundraden på de konservativa härskarnas sida, både i Sverige och i andra länder. När den nu står upp för det solidariska och toleranta kärleksbudskap som Jesus förmedlade är den plötsligt politiserad och vänstervriden.

Kyrkan bör stå upp på de utsattas sida. Oavsett om det handlar om folkmord, ensamkommande pojkar från Afghanistan, utförsäkrade sjuka, palestinska flyktingar eller förföljda kristna i Mellanöstern. Det är inte vänstervridet, det är Kristusvridet.

Sverigedemokraterna vill något helt annat, och Jimmie Åkessons politik och människosyn har inga likheter med Jesus. De första kristna gjorde ingen skillnad på jude eller grek, rik eller fattig, man eller kvinna.

När SD:s kyrkopolitiske talesperson Aron Emilsson vill att kyrkan ska "återta sin kristna profil och identitet" är det något helt annat han menar. Svenska kyrkans centrala uppgift är enligt SD att "få vara stolt över att vara just svensk".

För SD är kyrkan en del av den svenska folksjälen och en orubblig del av kulturarvet. Kyrkan behöver ro och inte splittring och "kulturfientliga experiment", hävdar SD i sin valfilm och lämnar noll utrymme för mångfald.

Men kyrkan ska inte vara neutral och sitta på läktaren och titta på när saker händer. Den har en uppgift att ta ställning i aktuella samhällsfrågor, att stötta och hjälpa när det behövs. Den är en naturlig samlingspunkt vid kriser och kan bidra till att göra samhället och livet bättre för många. Både här hemma i Sverige och världen runt.

Därför är det av största vikt att Sverigedemokraternas nationalistiska offensiv inför kyrkovalet inte lyckas. Vi är fortfarande över fem miljoner röstberättigade medlemmar och vi bör utnyttja vår rösträtt på söndag.

Rätta oss
1 / 1

Se till att Jimmie Åkesson inte får utrymme att påverka Svenska kyrkans framtid. Rösta på söndag.

Aktuell artikel (1 av 8)
Åkesson är ingen Jesus

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!