Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Längdskidåkning

Boreåkare blickar mot världscupen

Bores sprintfantomer redo att ta nästa kliv
Foto: Johan Ekberg

De fick alla känna på det i vintras.

Nu hoppas Bores sprintspecialister Pontus Hermansson, 22, Johannes Ringsby, 25, och Anton Persson, 22, på en vinter med fler världscupstarter.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Fjärdeplatsen på sprintstafetten på SM den gångna säsongen visar vilken potential SK Bore har i sitt elitteam på längdskidåkningens fartdistans.

Töcksforsbördige Johannes Ringsby kommer med en positiv säsong i ryggen där han bland annat blev tia på SM-sprinten och precis som Persson och Hermansson fick åka världscupen i Falun.

– Det var första året som jag inte pluggade samtidigt utan bara ägnade mig åt skidåkningen och det blev ett lyft, säger Ringsby som till kommande säsong kommer köra mycket i skandinaviska cupen men har betydligt högre mål än så.

– Jag hoppas ta mig ut på världscupen, etablera mig där och få åka mycket. Och inte bara åka, utan även göra bra resultat där. Och sen drömmer jag såklart om OS. Dit är det givetvis en lång väg, men ingenting är omöjligt, säger han.

De tre år yngre Anton Persson och Pontus Hermansson fick inför den här säsongen en extra skjuts då de båda blev uttagna i längdlandslagets utmanarlag där åkare mellan 19–23 år på gränsen till landslaget samlas.

Torsbysonen Persson ser även han tillbaka på en bra säsong där han fick göra dubbla världscupstarter i Falun, en 46:e plats på sprinten följdes upp av 55:e plats på tremilen. Lägg därtill en tredjeplats på en sprinttävling i Sverigecupen där han var snabbast av alla i prologen.

– Det gick väldigt bra, en stabil säsong där jag även tog brons på U23-SM i sprint. Framför allt är jag nöjd med att jag var jämn och höll samma höga nivå under hela säsongen.

Målet med nästa säsong?

– Precis som Johannes att komma ut och åka en del världscup. Sen är det U23-VM i Schweiz som jag hoppas på att bli uttagen till på sprinten.

Men redan om ett par veckor väntar en tidig höjdpunkt för värmlänningen som får köra rullskid-VM i Sollefteå.

– Det ska bli häftigt. Jag ska köra teamsprinten med Erik Silfver. Det blir en tuff lägervecka nu och sen soffan i en vecka för att återhämta mig inför VM.

Partillebördige Pontus Hermansson är den av sprintkillarna som har den struligaste säsongen bakom sig där magproblem ställde till för honom efter en stark säsongsstart.

– Jag har en magsjukdom som är kronisk, chrons sjukdom, och den började smyga sig på. När jag åkte världscupen i Falun var jag inte alls i form och det blev ännu sämre på SM. Efter det åkte jag in till akuten och fick kortison utskrivet och efter det blev magen bättre, säger han.

Precis som Persson siktar han på mot världscupen och U23-VM under den kommande säsongen som kommer bli kort.

– Efter U23-VM kommer jag avbryta säsongen för att operera mig. Jag har lite bentillväxter på fot och höft som måste opereras bort.

Rätta oss
1 / 1

Laddade. Pontus Hermansson, Johannes Ringsby och Anton Persson är alla framtidshopp på de kortare distanserna.

Aktuell artikel (1 av 8)
Boreåkare blickar mot världscupen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!