Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 16 december - vecka 50
Kultur och Nöje

Wretling och Skäringer bland vintervärdarna

Foto: Mattias Ahlm

Olof Wretling är nu den mest framröstade berättaren i P1:s "Vinter" genom tiderna. På nyårsafton ska dramatikern, komikern och Karlstadsbon bjuda på någonting alldeles extra, lovar han.

Även Mia Skäringer Lázár finns bland vintervärdarna och hennes program kommer att handla om döden.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Otroligt fantastiskt.

När VF når Olof Wretling strax innan presskonferensen för årets "Vinter i P1" ska dra igång väljer han de orden för att beskriva känslan av att ha röstats fram som lyssnarnas favorit för sjätte gången.

– Enligt Bibi (Rödöö, programchef) är jag den mest framröstade genom tiderna.

Just att det är lyssnarna som avgör gör det hela väldigt vackert, tycker Wretling.

– För mig som jobbar med berättande, skrivande och komik så är känslan att det är så här det alltid borde få vara. När man går upp och berättar och folk säger "du kan fortsätta", det är förtroende i sin renaste form.

Förtroendet gör att han känner sig hundra procent fri i skapandet av sitt vinterprat. Den stora frågan varje år är om han verkligen hinner med att göra det.

– Jag lägger ner enormt med tid på de här texterna, det är inget man skottar ur sig på två helger. För mig tar det snarare två månader innan det sitter.

Och den här gången kommer det att bli extra speciellt.

– Titeln är "Hemligheten i mitt liv". Jag har burit på en hemlighet i halva mitt liv och nu måste den få komma ut. Men programmet handlar kanske lika mycket om vad det gör med en att bära på en hemlighet så länge.

Den Kristinehamnsbördiga skådespelaren Mia Skäringer Lázár vinterpratade senast 2011. Hon är högaktuell i "Solsidan"-filmen och i tv-serien "Ack Värmland" och när hon den 25 december hörs i P1 så ska hon prata om döden.

– Det är något vi alla människor måste förhålla oss till. Vår egen och andras. Döden som fenomen innehåller så mycket mer än bara sorg. Jag kommer prata om mina sista dagar med mormor, att jag i hennes dödsprocess på något sätt fick djupare kontakt med mitt eget liv, säger hon till P1.

Den 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson vinterpratar den 26 december, skådespelaren William Spetz den 27 december, författaren och pastorn Tomas Sjödin den 28 december och journalisten Magda Gad den 29 december. Musikern och poeten Emil Jensen pratar i sin tur den 30 december innan Olof Wretling tar över på nyårsafton. Den 1 januari avslutar entreprenören Tommy Ivarsson.

En nyhet för i år är att poddversioner av "Vinter" släpps redan klockan 07.00 på morgonen.

Rätta oss
1 / 1

Årets vinterpratare i P1.

Aktuell artikel (1 av 8)
Wretling och Skäringer bland vintervärdarna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!