Fredag, 22 september - vecka 38
Kultur och Nöje

Värmlands nya storband ger sig ut på turné

Foto: Emil Jonsson

Andreas Jonsson från Kil är en musikentreprenör. Efter Sinatrakonserter, rock'n'roll-shower och flera andra projekt har han nu dragit igång Wermland Big Band som nu ger sig ut på turné.

– Det är ett jäkla jobb, jag åkte 130 mil förra veckan och affischerade, säger Jonsson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var när han muckade från lumpen för tio år sedan som Andreas Jonsson bestämde sig. Han satte upp en tydlig plan för hur han med tiden skulle kunna leva på att spela och sjunga.

– Jag ligger i och det är roligt att se när det går framåt. Jag har nått i stort sett alla målen jag satte upp. Utom att skriva mer egen musik, där är jag inte riktigt än. Men vi kommer att lägga in lite eget material i Pink Cadillac Band när vi spelar i sommar.

Wermland Big Band som han har dragit ihop tillsammans med kapellmästaren Daniel Nolgård är kanske Andreas största utmaning hittills. Att samla ihop 17 musiker till ett reptillfälle som fungerar för alla är lättare sagt än gjort. Dessutom har Jonsson fått med sig jazzprofilen Rigmor Gustafsson som gästar under vårens konserter.

– Det är ett hopplock med några av de bästa i mitt tycke. Det är ett storband som representerar hela Värmland och det tycker jag är extra roligt.

– Jag och Rigmor jobbade ihop för fyra år sedan när jag gjorde Sinatrashowen. Jag ville ha en kvinnlig gäst från Värmland och hennes medverkan sätter så klart en kvalitetsstämpel på hela produktionen. När vi exempelvis kommer till Borås är det inte många där som vet vem jag är. Att Rigmor är med gör att vi förhoppningsvis får en större publik även där.

Tanken är att Wermland Big Band ska presentera storbandsmusik med något för alla. Rigmor Gustafsson kommer att sjunga jazz och Andreas Jonsson gör rock'n'roll.

– Jag har inte hört så mycket rock'n'roll i storbandstappning tidigare. Många unga människor är inne på rockabilly så det kan nog passa dem.

Turnépremiär blir det i Mellerud på fredag. På lördag gör Wermland Big Band en konsert i Kil Arena. Efter besök i Borås och Skara väntar finalen i Skoghalls Folkets hus.

– I Kil är det faktiskt utsålt och till konserten i Skoghall är det bara ett fåtal biljetter kvar. Sen ser det lite trögare ut neråt landet men det får man räkna med. Får vi in hälften så mycket folk där som i Värmland så är det bra.

Andreas Jonssons tanke är att andra kända vokalister ska gästa Wermland Big Band i framtiden, om projektet flyter vill säga.

– Vi får se hur det blir mottaget. Men jag känner att alla i bandet är väldigt taggade på det här. Vi har fått ihop ett bra gäng med en stark kemi och mycket kvalitet.

En av nycklarna till framgång är planering, säger Andras Jonsson.

– Man måste hela tiden ligga i framkant. Jag tänker ett år framåt, det finns alltid något att göra. Det är det som är kicken.

Rätta oss
1 / 2

"Jag känner att alla i bandet är väldigt taggade på det här. Vi har fått ihop ett bra gäng med en stark kemi och mycket kvalitet", säger Andreas Jonsson om Wermland Big Band.

2 / 2

Andreas Jonsson. Foto: Pressbild

Aktuell artikel (1 av 8)
Värmlands nya storband ger sig ut på turné

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!