Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 oktober - vecka 42
Kultur och Nöje

Ulf Malmros: Är löjligt stolt

Foto: Adam Ihse/TT

En miljonpublik tog den första säsongen av "Ack Värmland" till sina hjärtan. Efter förseningar närmar sig nu den efterlängtade fortsättningen.

– Jag är löjligt mallig och stolt över det vi har gjort. Hoppas publiken har lika bra smak, säger den värmländska regissören Ulf Malmros om säsong två.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ulf Malmros tycks alltid ha någonting på gång. Just nu befinner han sig i startgroparna för ett nytt, än så länge hemligt, långfilmsprojekt. Inspelningen drar igång nästa sommar. Parallellt med detta arbetar han med en ny tv-serie "i allvarligare ton" än "Ack Värmland".

– Men minuten innan jag somnar varje kväll har jag en episk långfilm i huvudet, som jag tyvärr glömmer bort varje morgon när jag vaknar. Jag måste jobba mer, sova mindre.

• När vi växlade några ord om "Ack Värmland" i fjol nämnde du att den nya säsongen blir mer skruvad. Går ni helt bananas nu?

– Nja, man säger så mycket när man blir intervjuad. Jag har nog bara skrivit något jag själv vill se. Komedihalvtimmar till fredagsgroggen ungefär. Sen smyger det väl sig in en och annan betraktelse över vardagslivet, men inget pretentiöst. Min favoritsyssla är repliker. Det ska flyga. Gärna lite konstigt så där, men ändå fullt begripligt. Jag är löjligt mallig och stolt över det vi har gjort. Hoppas publiken har lika bra smak.

• Du har jobbat med Björn A. Ling och Johan Östling i snart 15 år nu, hur har de utvecklats som skådespelare under de här åren? Hur pass "färdiga" var de från början?

– Jag har jobbat med en och annan så kallad "stor skådespelare" genom åren, men Johan och Björn ligger högt på listan i min bok. De är väldigt roliga och galna, men följer alltid manus och tar regi på ett professionellt sätt. Tekniskt har de lärt sig mycket genom åren, men de var nog ganska färdiga från start ändå. Jag skulle nog, utan tvekan, adla dem till den svenska skådespelaradeln.

– Sen får vi inte glömma Ida Hallquist. Vilken begåvning och trevlig person. Mia Skäringer är inte så dum hon heller, så klart. Ett riktigt humorgeni och en fröjd att jobba med.

• Finns det rum i berättelsen om de här karaktärerna för att ta det ännu längre med en tredje säsong? Det borde ju ligga i TV4:s intresse med tanke på tittarsiffrorna?

– TV4 är sugna på en tredje säsong. Men vi får se hur det blir. Mycket är på gång, på alla håll i ensemblen. Men jag tror nog att det kan bli av ändå. "Ack Värmland" är ett underbart projekt för oss som jobbar med det och TV4 ger oss fria händer, de är inte alls lika ängsliga som statstelevisionen där alla manus ska gå igenom den beryktade "rättvisekommissionen". Om det inte blir katastrofsiffror på säsong två så ser det ganska ljust ut.

---

Fakta

Ulf Malmros

Är filmregissör och manusförfattare. Växte upp i Molkom, bor numer i Stockholm. Är gift med kostymören Jaana Fomin som medregisserar "Ack Värmland".

Tv–serier i urval: "Rapport till himlen" (1994), "Silvermannen" (1996), "Sally" (1999), "Mäklarna" (2006), "Ack Värmland" (2015-)

Filmer i urval: "Den bästa sommaren" (2000), "Smala Sussie" (2003), "Tjenare kungen" (2005), "Bröllopsfotografen" (2009), "Mammas pojkar" (2012), "Min så kallade pappa" (2014), "Flykten till framtiden" (2016).

Rätta oss
1 / 1

Ulf Malmros.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ulf Malmros: Är löjligt stolt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!