Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Kultur och Nöje

Starkt ungdomsdrama lämnar klump i magen

Foto: Beth Dubber/Netflix

När 17-åriga Hannah (Katherine Langford) tar sitt eget liv efterlämnar hon inget självmordsbrev i ordets traditionella betydelse.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I stället har hon spelat in en hel trave kassetter, där hon förklarar vad som ledde fram till hennes drastiska beslut. Ljudinspelningarna skickas sedan runt i tur och ordning till de personer som på olika sätt spelat en roll i att Hannah inte orkade fortsätta leva, och långsamt tecknas bilden av en skoningslös high school-tillvaro där mobbning, utfrysningar och rena övergrepp hör till ingredienserna.

När serien ”13 skäl varför” tar sin början har kassetterna nått Clay (Dylan Minette), en blyg skolkamrat till Hannah som varit förälskad i henne på distans. Kan han verkligen bära skuld till självmordet? Det faktum att han ens fått kassetterna ger en vink om att i alla fall Hannah ansåg det.

”13 skäl varför” är, som handlingen skvallrar om, en ungdomsserie av mörkare snitt. Varje avsnitt avhandlar en sida på ett av Hannahs kassettband, och en persons agerande som bidragit till att hon till slut inte sett någon annan utväg än suicid. Berättandet växlar mellan nutid, där Clay försöker förstå sin egen och den närmsta omgivningens roll i det hela, och flash­backs till de olika händelserna som Hannah berättar om. Det är rätt komplicerat att upprätthålla en sådan narrativ växelverkan i så många avsnitt, men ”13 skäl varför” klarar det hela med bravur.

De unga skådespelarna gör genomgående mycket imponerande insatser. Allra främst de två huvudrollsinnehavarna, men också de många bikaraktärerna är skickligt porträtterade. Det gör att det är väldigt svårt att inte bli berörd av historien, som blir allt otäckare ju längre serien går. Det här är riktigt feel bad-tv för ungdomar, gjord med stor skicklighet.

Men självmord är sannerligen en komplicerad sak att skildra i den här formen, och jag är inte säker på att jag tycker ”13 skäl varför” lyckas fullt ut med det. Sorgen som Hannah lämnar efter sig visas förvisso med tyngd och skildringen av själva handlingen är brutal, men det är ändå svårt att helt skaka av sig känslan av att självmordet fyllde ett syfte. Hade Hannah valt att fortsätta leva är det inte säkert att folket som betett sig illa tvingats konfronteras med sina handlingar, tycks serien säga. Jag känner mig inte helt bekväm med den insikten, medan jag tittar på vad som egentligen är ett väldigt detaljerat självmordsbrev utdraget över 13 timmar.

Men i övrigt är ”13 skäl varför” en alldeles utmärkt dramaserie, som vågar tackla tuffa ämnen. En rejäl klump i magen är utlovad.

–––

13 SKÄL VARFÖR

Tv-serie

Regi: Brian Yorkey

Var: Netflix

Rätta oss
1 / 1

Clay (Dylan Minette) tar gott om tid på sig att komma igenom kassetterna som Hannah lämnat efter sig.

Aktuell artikel (1 av 8)
Starkt ungdomsdrama lämnar klump i magen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!