Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 18 december - vecka 51
Kultur och Nöje

Skoleleverna var nyfikna på prinsen

Foto: HP Skoglund

Nästa lördag är det premiär för Värmlandsteaterns dramatisering av barnboken "När prinsar stannar hemma" av illustratören och författaren Per Gustavsson. På onsdagen bjöds barnen från Stellatus friskola på en liten förhandstitt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Innan smakprovet på föreställningen "När prinsar stannar hemma" visades, fick barnen från årskurs två vid Stellatus friskola en pratstund med ensemblen. Eleverna, som har läst boken i skolan, hade många frågor om hur regissören Helge Modén gjort med monstret som tittar in genom fönstret och om hamstern Herman skulle flyga – och varför den var så stor.

– Det är en kungshamster och då är man större en än vanlig hamster. Sagans värld är ju inte som vår värld, förklarade Helge Modén.

"När prinsar stannar hemma" handlar om en prins som vissa dagar bara vill stanna hemma och mysa. Som alla andra. Läsa en bok, dricka choklad. Men det kanske inte är så enkelt när det finns en drake under sängen och rövare i skafferiet.

Det är första gången som Helge Modén regisserar teater för barn och han berättar att han studerat teckningarna i Per Gustavssons bok noga och läst den ett antal gånger.

– Då det är mycket rädsla i boken så gäller det att inte skrämma barnen för mycket utan lagom. Det finns mycket humor med. Då föreställningen nästan är en timme lång så gäller det att hålla barnens intresse uppe hela tiden. Föreställningen vänder sig till modiga fyraåringar och andra äventyrare, säger Helge Nordén.

Johan Hynynen har gjort musiken och skådespelarna sjunger många av sina repliker. Prinsen spelas av Ville Danielsson Kihlström och rövarna som även de var med under förhandsvisningen spelas av Marie Jönsson, Adam Hellman och Mikael Bengtsson.

Eleverna Axel och Noell ser fram emot att få se hela föreställningen.

– Jag har varit på teater förut och tycker det är spännande och roligt. Jag har sett både Annie och Les Misérables, berättade Axel.

"När prinsar stannar hemma" har premiär den 16 december och spelas fram till den 21 januari, på Tempelriddaren i Karlstad.

Rätta oss
1 / 2

Prinsen spelad av Ville Danielsson Kihlström berättar lite om pjäsen för eleverna Axel och Noell. I bakgrunden rövarna, spelade av Marie Jönsson, Adam Hellman och Mikael Bengtsson.

2 / 2

Premiären äger rum den 16 december.

Aktuell artikel (1 av 8)
Skoleleverna var nyfikna på prinsen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!