Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 oktober - vecka 42
Kultur och Nöje

Paradise Lost levererade

Foto: Tommy Andersson

Det bjöds på gott och blandat på Metal Clübs musikaliska oktoberkalas på Nöjesfabriken. Både mer provinsiell och internationell metal av hög klass levererades.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Betyg

Paradise Lost: 4

Pallbearer: 4

Antichrist: 2

Vampire: 3

Plats: Nöjesfabriken i Karlstad, stora och lilla scenen.

Publik: Omkring 450.

Plus: Den professionalitet och genuina kvalitet som Paradise Lost besitter som liveakt.

Minus: Ljudet var lite svajigt här och var, framförallt när det kom till sången för flera av banden.

-----------

Musikföreningen Metal Clüb firar 16 år och som del i detta hade man till Nöjesfabriken i Karlstad på fredagen den 6 oktober bjudit in det brittiska gothic metal-bandet Paradise Lost, stilbildare inom genren och nu på Europaturné. Bandet kom med nya och positivt mottagna albumet Medusa i bagaget samt som förband amerikanska doom metal-bandet Pallbearer. Som ytterligare komponenter i konsertpaketet spelade på lilla scenen banden Antichrist och Vampire.

Förbandet Pallbearer står för mäktig doom metal med schvung och pregnans. Kvartettens opretentiösa visuella image och scenshow säger: ”Let the music do the talking.” Gitarrspelet är vasst och imponerande virtuost. Sången är ovanligt melodiös för att tillhöra genren. Publiken är till en början loj, men drar sig snart fram till golvet vid scenen. Framträdandet är tajt och tycks ha slipats av mycket turnerande. Det låter massivt, utan att det behövs speciella effekter och keyboards. Vi får höra avancerade partier med proggansatser som får en att tänka på Iron Maiden, mitt i doom metal-stuket. Konklusion: Kvalitativ och snygg amerikansk metal utanför mainstream-fåran.

Antichrist är ett trash metal-band från Växjö. Det blir mangel, men med stundtals alltför tunna gitarrer och med ett trumbankande som lämnar en del frågetecken. Staccatosången drar åt ett ensidigt håll. Man skulle vilja ha mera growl här och var. Mera kött, liksom. Det hela har dock en primal charm. Men man kan faktiskt kräva ytterligare ansatser. Bandnamnet gör trots allt anspråk på rejält kraftfulla domedagsexcesser.

Paradise Lost öppnar med ett pampigt och atmosfärrikt symfoniskt intro. Frontmannen Nick Holmes tar scenen i besittning med säkerhet och vana. Publiken är med på noterna från första början. Intressant är att det i inledningen på något vis blir väldigt påtagligt att likheterna med de brittiska föregångarna inom goth-genren - Sisters of Mercy - inte går att förringa. Holmes ger oss dynamisk sång i låtar som drar från allt mellan närmast melodiös popstil till nästan black metal-känsla.

Ljusshowen är snygg och samspelet mellan bandmedlemmarna är synkroniserat. Inget snack om att det här är ett headlineband. Allt ter sig rutinerat och avancerat. Ljudteknikern har koll på läget. Holmes har också en bred förmåga att skifta mellan låtmaterialet och sjunga i olika stilar och stämningar, vilket blir grundfundament för kvaliteten på showen. Han behärskar mellansnacket och sjunger nya och gamla godingar från bandets historia utan ansträngning. Bandet tappar lite i momentum i mittenpartiet, men återhämtar dock detta i slutändan. Paradise Lost har en låtkatalog och en omfattning som inte ska underskattas. Det är upplyftande att höra denna musikaliska rikedom.

Göteborgska Vampire avslutar kvällen och kör death- och trash metal som också drar åt black metal-hållet. Ett intro från en italiensk skräckfilm öppnar spelningen på ett magnifikt vis. En rökridå och väldigt tunga trummor och gitarrer skakar om lilla scenen. Det här känns rent fysiskt i kroppen. Sången försvinner dock i bombardemanget. Men det gör inte så mycket, eftersom helheten blir så brutal och ljudet och röken sammantaget bildar en enhet som frammanar en effektiv stämning.

Rätta oss
1 / 3

Paradise Lost var huvudnumret på Metal Clübs musikaliska oktoberkalas på Nöjesfabriken.

2 / 3

3 / 3

Aktuell artikel (1 av 8)
Paradise Lost levererade

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!