Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Kultur och Nöje

Nedtonat intimt på Manhems julkonsert

Konserten har knappt kommit igång förrän körledaren Erik Rynefors pustar ut: där satt de tre svåra adventssångerna och alla körmedlemmarna slutade i samma tonart.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är lätt att förstå vad han menar; mer än 60 sångare på scenen, varav många med ålderns rätt kanske har en egen idé när det gäller tonträff och tajming, då är det nog bära eller brista som gäller.

Och det bär riktigt bra, kanske bättre än jag någonsin hört Manhem. Det beror till stor del på att Rynefors valt en repertoar som verkar passa körmedlemmarna perfekt. Det är sånger som anknyter till julen, men som inte känns slentrianmässigt valda utan ibland vågar strunta i den annalkande högtiden.

Men det som överraskar mest är att konserten till stora delar känns så nedtonat intim. Det hänger förstås ihop med kvällens sångsolister, Cecilie och Christer Nerfont och deras val av repertoar, men även på körens tillbakalutade insatser bakom solisterna.

Här möter publiken två artister som vågar satsa på såväl finstilt som det lite mer udda. Duon bjuder på flera högklassiga norska sånger, exempelvis Björn Eidsvågs ”Vinterland” och Kari Bremnes ”Decemberbarn”. Kanske är det fru Nerfont som stått för det mesta av låtvalet, medan herr Nerfont som vanligt bjuder på doser av humor; entertainers har jag för mig att den sorten kallas.

Erik Rynefors själv är en fröjd att höra som lätt disträ konferencier. Och vilket erkännande från en körledare att avslöja att hans favorit-julskiva är instrumental – Jojje Wadenius ”Jul på svenska”.

– Nu ska det väl bli skönt att höra lite musik utan sång, säger Rynefors och vänder sig mot sin kör, som inte kan annat än hålla med.

Så tar han fram fiolen och spelar Per-Erik Moreaeus ”Koppången”, vilket kanske är kvällens minst originella låval.

Men vem hade trott att man skulle få höra Thore Skogmans ”Tio tusen röda rosor” på en julkonsert? Men så blir det och paret Nerfont lyfter den till en ursnygg ballad.

Efter den musikaliskt fyndiga varianten av ”Tomtarnas julparad” var undertecknad tvungen att avvika, men jag har svårt att tänka mig att avslutningen tomtades till alltför mycket.

Faktum kvarstår: en överraskande lyckad konsertkväll.

–––

Fakta: Manhems julkonsert

• Scen: Sundstaaulan, Karlstad

• Medverkande: Sångföreningen Manhem under ledning av Erik Rynefors, Cecilie och Christer Nerfont, sång.

• Publik: 734 (utsålt)

• Plus: Smart julkonsert som rör sig säkert mellan det högtidliga och det intima.

• Minus: Men Erik Rynefors måste vara den enda nu levande arrangör som delar ut programbladen efter konsertens slut.

• Betyg: 4/5

Rätta oss
1 / 1

Christer och Cecilie Nerfont från Värmlandsoperan gästade Sångföreningen Manhems julkonsert på tisdagskvällen. Foto: VF Arkiv

Aktuell artikel (1 av 8)
Nedtonat intimt på Manhems julkonsert

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!