Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 16 januari - vecka 3
Kultur och Nöje

Modeskapare får konststipendium

Foto: Mats Zetterberg

Kristinehamns konstmuseums och Vänföreningens stipendium har i år tilldelats en modeskapare. Hon heter Julia Åsberg och har rötterna i Kristinehamn. I utnämningen ingår även en utställning i konstmuseet som har premiär den 17 februari.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– När jag sökte stipendiet trodde jag inte mycket på det. Det riktar sig till konstnärer. Det är kul och lite förvånande att ändå få det, säger Julia Åsberg.

– Och vi är jätteglada för att hon sökte det. I vår nuvarande historiska utställning medverkar en kläddesigner. När vi spånade på lämpliga namn inför den, var Julia ett av dem, säger museichef Anders Brännström som har lätt att se mode som konst.

Julia Åsberg är född och uppvuxen i Kristinehamn. Då var drömmarna att hålla på med dans och musik. Därför gick hon estetprogrammet på Brogårdsgymnasiet. Efter det kände hon att det inte var rätt karriär.

Då testade hon i stället en rad andra utbildningar. Efter ett tag började hon intressera sig allt mer för textil och design. Efter sammanlagt fem års studier, senast på Beckmans, tog hon examen 2015.

– I dag jobbar jag i en designgrupp som tar fram kollektioner åt H&M:s varumärke Weekday. På min fritid tar jag fram helt egna kollektioner, säger hon.

Stipendiet är på 15 000 kronor, där Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen betalar hälften var. Konstmuseet ger dessutom alltid stipendiaterna en chans att presentera sina verk. Utställningen med Julia Åsberg börjar den 17 februari och pågår till den 22 april.

– Det blir min första utställning på hemmaplan, säger hon.

– Den kommer att bestå av delar ur hennes kollektion och någon form av dokumentation, kanske en film om hur hon arbetar. Vi diskuterar också att ha en catwalk där på premiären, säger museiintendent Michael Walter.

Rätta oss
1 / 1

Julia Åsberg ställer snart ut i Kristinehamns konstmuseum.

Aktuell artikel (1 av 8)
Modeskapare får konststipendium

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!