Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Kultur och Nöje

Lykantropi – naturinspirerad rock i lekfull förvandling

Karlstadsbandet Lykantropi har lovordats i rockpressen inför släppet av sitt första album.

”Dra mig baklänges till det tidiga 70-talet vad Lykantropi är ljuvliga” skriver Sweden Rock magazines chefredaktör Martin Carlsson. Ett ”Urstarkt debut­album” enligt musik­journalisten Mats Rydström.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VF träffar bandets två sångare i replokalen på Zakrisdal. Utanför de lavangripna betongväggarna står skogen nära inpå knuten och på insidan av lokalen är väggarna täckta av mångfärgade tyger med naturmönster och motiv.

– Textmässigt ­ligger naturen och dess mystik varmt om hjärtat. Skivan är en hyllning till naturen samtidigt som viktiga ämnen i livet lyfts. Det blir lite Hjalmar Söderberg blandat med lite häxbrygd, säger Martin Östlund.

Han har varit med från början då han 2013 grundade ­Lykantropi. My Sohlin är däremot bandets näst senaste tillskott då hon hoppade in för drygt ett år sedan alldeles innan inspelningarna av skivan på­börjades.

Vad säger ni om de positiva utrop som redan har gjorts inför ert skivsläpp?

– Jag har trott på den här skivan från första början, så utan att vara mallig kan jag säga att jag inte är chockad över de positiva reaktionerna, säger My och tillägger med ett leende: Det är härligt att få jobba med några av de bästa musikerna i Karlstad.

– Vi har en bra dynamik i bandet och sådant spelar stor roll, instämmer Martin.

Den kommande skivan har samma namn som bandet. Lykantropi beskrivs i ordboken som den process en varulv går igenom när hen förvandlas till sin vargform.

– Det är ett alltså sjukdomstillstånd där man tror sig vara en varg, förtydligar Martin.

I folklore är varulven en varelse med stark anknytning till det vilda i naturen, till natten, månens kraft och det extatiska.

– Det ockulta tillsammans med 70-talsrock har väl alltid varit vår röda tråd, säger Martin som även slänger in gamla skräckfilmer som en inspirationskälla.

– Werewolves on wheels är en favorit. Den är fin, men långt ifrån bra, säger han vilket får My att brista ut i skratt.

Passande nog skrevs så gott som allt material till skivan om natten då Martin arbetade kvällspass med att köra hjul­lastare.

– Jag nynnade melodier som jag spelade in och skrev ned meningar från ljudböcker som jag lyssnade på.

Textmässigt så pusslas låtarna ihop utan krav på att följa eller bilda en tydlig berättelse. På skivan är alla låtar utom en på engelska, vilket får spåret ”Dödens dans” att stå ut lite extra med rader som ”Ur dödens hugg förde du mig bort, bort från all sans, sommaräng med doft av blod, dödens vals bortom ­sommarnattens fall.”

– Det är något vi kan tänka oss mer av i framtiden, det är även tänkt att My ska skjuta till lite textförfattande, säger ­Martin.

– Jag har skrivit lite tillsammans med andra band, men med Lykantropi är det annorlunda. Vi vill ha det mystiskt och lämna mycket åt den som lyssnar, det kommer att bli en utmaning, menar My.

Musikaliskt blandas rockgunget med vad Martin kallar en ”hippieton” från 70-talet. ­Något som även återkommer visuellt i videon till låten Black old stone som släpptes för ett par veckor sedan.

Där följer kameran en skogsväg i strålkastarljuset från en bil innan bandets medlemmar dyker upp i skiftande färger, morf­ningar och ­kalejdoskopiska dubbelexponeringar.

– Med hippieton menar jag även en sorts lekfullhet, låtarna har kommit till på det viset och kan byta tempo mitt i. Det är både tekniskt, ­atmosfäriskt och ­abstrakt ­säger ­Martin.

Ett exempel på det lek­fulla är den flöjt som dyker upp på två av låtarna, även det ­något som kan återkomma ­i nya låtar.

– Det finns liksom ingen självklar form, ingen klar berättelse. Det är svängigt och melodiskt med inslag av det tyngre, utan att vara tungt.

– de lugnare ­låtarna känns lite som en resa, ­menar My och nämner den ofta förekommande stäm­sången som en viktig beståndsdel och ännu en koppling till 70-talssoundet.

Skivan som snart ser månens ljus har alltså varit klar i nästan ett år. Bandet hade planer att ge ut den själva men ekonomin och det faktum att Karlstad­baserade Lightning records ­fattade tycke för bandet ändrade på det.

Den 5 maj sker släppet men det verkar inte bli någon spelning i samband med detta.

De som vill uppleva ­Lykantropi på scenen kan ta sig till Gamrocken i Grängesberg 19 maj eller ta en tur till Tivedens nationalpark där bandet spelar på Tivedstorps vandrarhem 5 juli. Fler spelningar förväntas dessutom tillkomma under ­vår och sommar.

– Det har inte blivit så många framträdanden ännu men vi hoppas att det ska förändras. Samtidigt får man vara realistisk, många av medlemmarna i Lykantropi har barn och det måste fungera för alla. Att musicera med de här människorna är hela grejen, det är så himla roligt att bara få spela tillsammans, säger Martin.

Lykantropi består av: Pär Nordwall, Ola Rui Nygard , Martin Östlund, My Sohlin och Tomas Eriksson.

Rätta oss
1 / 2

2 / 2

Lykantropis debutalbum släpps den 5 maj.

Aktuell artikel (1 av 8)
Lykantropi – naturinspirerad rock i lekfull förvandling

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!