Fredag, 22 september - vecka 38
Kultur och Nöje

Kunskapssökande konst på Värmlands museum

Foto: Håkan Strandman

Omfångsrika originalverk av fem internationellt etablerade konstnärer visas nu på Värmlands museum i Karlstad.

Utställningen "Molnet – The Cloud of Unknowing" handlar om tro, men inte i religiös mening.

– Tro handlar också om tillit, tillit till kunskap, säger Elisabet Yanagisawa.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Hon är konstintendent på Värmlands museum och märkbart stolt över den stora utställningen som har vernissage på lördag och sedan pågår hela sommaren.

– Vi fick i uppdrag att göra en internationell, samtida konstutställning utifrån temat tro och det är ett stort ämne att försöka gestalta.

De fem inbjudna konstnärerna gör alla abstrakt konst som kan beskrivas som kunskapssökande. Frågan om man genom konsten kan nå kunskap har funnits i alla tider, menar Elisabet Yanagisawa.

– Abstrakt konst inbjuder till möten där man kan uppleva helt nya sensationer. Besökarna kan ta in verken som materiella upplevelser men det erbjuds också nycklar till djupare förståelse genom verkens titlar.

Köpenhamnbaserade Martin Erik Andersen arbetar med idén om dold kunskap. Och han gör det på ett mycket speciellt sätt. På väggarna hänger stora orientaliska mattor med undersidan vänd mot betraktaren. Denna yta har Andersen täckt med silverblad. Tanken är att verken ska manifestera dold kunskap.

Finska Nina Roos konst innehåller ibland föreställande element, som målningen "Rummet och tanken" där bakre delen av en stol skymtas bakom en bronsfärgad vägg. En skarp linje som går genom väggen ska illustrera en gränslös, mänsklig tanke.

Tre svenska konstnärer medverkar också. Madeleine Hatz sysslar med en slags konstnärlig aktivism som innefattar både måleri och performanceverk. Sigrid Sandström arbetar i sin tur med slumpprocesser i sitt skapande.

– Ett tillvägagångssätt som kan leda till gestaltningar av sånt man aldrig gjort sig en föreställning om tidigare, säger Elisabet Yanagisawa.

Sophie Tottie arbetar med olja och blyerts och visar en serie målningar som går under namnet "Alltet". Hon har med hjälp av en spinnmaskin skapat cirkulära former som skapar en slukande känsla.

– Det är stora konstverk som vill att vi kommer nära. Materian i verken blir på något sätt väldigt sinnlig och det är hela tanken med utställningen. Vi vill ge den enskilda individen möjlighet att uppleva konst utan pekpinnar och förhoppningsvis komma i kontakt med sina sinnen genom konstverken, säger Elisabet Yanagisawa.

---

Om utställningen

Konstnärer: Sophie Tottie, Martin Erik Andersen, Madeleine Hatz, Nina Roos och Sigrid Sandström.

Vernissage: På lördag klockan 13.00. Redan på fredag hålls ett konstnärssamtal där fyra av konstnärerna medverkar med start klockan 14.30.

Pågår: Till och med 3 september.

Rätta oss
1 / 4

Elisabet Yanagisawa och Susanne Wilhelmsson har arbetat med utställningen.

2 / 4

Sophie Totties verk framkallar en slukande känsla.

3 / 4

Sigrid Sandström låter slumpen styra henne när hon skapar.

4 / 4

"Abstrakt konst inbjuder till möten där man kan uppleva helt nya sensationer", säger Elisabet Yanagisawa.

Aktuell artikel (1 av 8)
Kunskapssökande konst på Värmlands museum

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!