Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Kultur och Nöje

Kortfilm med raketfart

Foto: Privat

På Café Slussvakten i Karlstad har ett gäng unga värmlänningar i helgen spelat in en kortfilm. Ett av målen är att få tävla på olika filmfestivaler.

– Den handlar om en ung kvinna som tvingas hantera uppmärksamheten man får om man gör något iögonfallande, säger Ingeborg Paulsrud.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ingeborg Paulsrud ligger bakom berättelsen, Johanna Boes, som bland annat frontar bandet Oh Mothership, agerar ljudproducent och Clara Jansson gör filmens huvudroll som Wilma. Ida Blom och Adam Hellman har mindre roller i filmen som heter "Lämna mig ifred".

Ingen av dem har någon tidigare erfarenhet av att göra spelfilm. Ingeborg Paulsrud, utexaminerad konstnär vid Valand i Göteborg, sysslar visserligen mycket med videokonst.

– Men det är en helt annan sak att spela in konceptuell videokonst jämfört med en film, säger hon till VF.

Tack vare olika kontakter har de ändå skaffat sig hygglig kunskap om hur en inspelningsprocess brukar gå till.

– När man gör något för första gången får man också testa sig fram, mycket i manus och story kastas om under själva inspelningen. Vi diskuterar väldigt mycket tillsammans, säger Ingeborg Paulsrud.

Huvudkaraktären i filmen, den blyga Wilma, tillbringar dagarna med att jobba på ett kafé men hon har en dold talang. Hon är nämligen en fena på att måla solnedgångar. En vän till henne fixar så att Wilma får ställa ut sina tavlor på kaféet och utställningen blir uppmärksammad.

– Det går väldigt fort för henne, för fort. Det blir en krasch mellan det oskyldigt lustbetonade i Wilmas målande och verklighetens sociala påverkan, säger Ingeborg Paulsrud.

Att måla regnbågar beskriver Ingeborg som sin egen "guilty pleasure", något hon inte gärna skyltar med.

– I min konst arbetar jag mycket med att återberätta egna upplevelser och jag jobbar väldigt feministiskt. Så man kan säga att filmen handlar om en ung kvinna som tvingas hantera uppmärksamheten man får om man gör något iögonfallande som kvinna. Som att måla.

• Är det en mörk eller humoristisk film?

– Vår intention var inte att göra en rolig film men jag tycker att humorn kommer mot slutet, när man ser helheten. Behandlar man tunga ämnen så är det alltid en styrka att ha lite humor med.

– Vi vill ändå porträttera Wilma med en stor värme. Jag tror att det är en karaktär som många kan känna igen sig i, även om man måste dra en karaktär till sin spets för att det ska bli riktigt intressant.

Ett stipendium från Karlstads kommun möjliggjorde inspelningen och Film i Värmland har bidragit med teknisk utrustning. Ingeborgs pappa Kjell Erik Paulsrud, trumpetare i Värmlandsoperans orkester, har gjort soundtracket.

Rätta oss
1 / 2

Johanna Boes, Ingeborg Paulsrud, Ida Blom, Clara Jansson.

2 / 2

"När man gör något för första gången får man också testa sig fram", säger Ingeborg Paulsrud.

Aktuell artikel (1 av 8)
Kortfilm med raketfart

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!