Torsdag, 21 september - vecka 38
Kultur och Nöje

Klassiskt soulsväng med Magnus

Foto: Tommy Andersson

Trots att Magnus Carlson slog igenom stort med Weeping Willows för nästan 20 år sedan var det med hans medverkan i Så mycket bättre som det verkligen började hända något. Publikintresset växte på bredden och höjden.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Magnus Carlsons senaste soloplatta, Den långa vägen hem, släpptes i början av året. Den nya turnén, som nådde Karlstad på lördagskvällen, baseras löst på den nya skivan, och Carlsons medverkan i Så mycket bättre.

I värsta fall är det spretigt och lite osammanhängande för den som inte kan Magnus Carlsons hela låtkatalog utantill. I bästa fall är det varmt, omfamnande och färgstarkt med många intressanta skiftningar

Jag lutar åt det senare.

Magnus Carlson går från en rätt oinspirerad och pliktskyldig Danny Saucedo-blinkning (Det brinner i bröstet), via underbara Eternal Love (stor på Svensktoppen, så kan det gå!) från samma tv-program i fyran till energifyllt nyskrivet material och lite Razzy Bailey på svenska.

Ja, det svänger om Magnus och hans sjumannaband – i dubbel bemärkelse!

Vi får lite Frankie Valli och hans fyra årstider, lite Georgie Fame, lite fritt översatt Oskar Linnros, lite gamla godingar från tidigare soloprojekt. Magnus blandar och ger. Det märks att han njuter.

Magnus Carlsons drömprojekt, ett fullpumpat northern soul-paket, missar inte målet. Man blir berörd av det flödande sextiotalssoundet och Magnus Carlsons vilja att ta hela Värmland i sin famn.

Det är också uppfriskande att publiken denna kväll är den typen av publik som kan dansa och njuta av bra stämning utan en mobilkamera i handen. Sextiotal var det, ja.

Magnus Carlsons mellansnack är stundtals så lågmält och eftertänksamt att man nästan inte hör ett ljud om man står lite längre bak i lokalen (i sällskap med folk som kanske inte enbart är där för musikens skull). Men kanske är det så herr Carlson vill ha det: publiken nära, varmt och svettigt mellan låtarna, en intim musikupplevelse med mycket heart and soul.

Det är på det hela taget en trevlig kväll på Nöjesfabriken i Karlstad.

–––

Magnus Carlson

Scen: Nöjesfabriken, Karlstad, lördag

Publik: Fullsatt

Plus: Sextiotalet kommer tillbaka: musik som känns äkta och svänger duktigt. Hurra!

Minus: Låtordningen är underlig. Varför börja med Mitt hjärta – en av kvällens höjdpunkter?

Betyg: 3/5

Rätta oss
1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

Aktuell artikel (1 av 8)
Klassiskt soulsväng med Magnus

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!