Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Kultur och Nöje

Karlstadsaktuella Birdcloud provocerar

Foto: Pressbild

All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet. I samband med Nashvilleduon Birdclouds turné genom Sverige har en präst i Örebro rasat mot hur de marknadsför sig själva, där de på en bild visar sina bara underkroppar.

– Vi har aldrig fått den reaktionen tidigare, trots att vi kommer från det amerikanska bibelbältet, säger duon.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var i Nerikes Allehanda som Svenska kyrkans präst Anders Lennartsson ifrågasatte bilden, som även pryder Birdclouds fjolårsalbum Singles Only.

"Det handlar ju bara om att framställa kvinnor som sexobjekt, den här typen av marknadsföring är bedrövlig", sa han till NA.

När VF intervjuar turnerande Birdcloud per mejl får Lennartsson svar på tal.

– Bilden var vårt val av skivomslag, inget skivbolag föreslog den utan det var vårt val. Alla människor har en navel och alla har en bakdel. Att visa våra rumpor är vårt sätt att säga "fuck you" till etablissemanget, det är ingen sexuell invitation från vår sida.

– Kanske borde blicken istället riktas mot personen som kommer med de här anklagelserna. Men att gamla vita män från kyrkans håll känner sig hotade av kvinnor som är trygga och öppna med sin sexualitet är sen gammalt. Vi hade föredragit om han hade lyssnat på skivan och inte bara rasat mot omslaget, då hade han fattat grejen.

Omslagsbilden visar sig vara en förlängning av Makenzie Greens och Jasmine Kasets tradition att moona (visa rumpan) framför klassiska amerikanska landmärken. Något de roat sig med sedan de började turnera för fem år sedan.

Greppet har så klart också väckt uppmärksamhet i hemlandet.

– Men vi har aldrig fått den typen av reaktioner tidigare, trots att vi kommer från det amerikanska bibelbältet. Att det skulle väcka uppståndelse i den liberala utopin Sverige överraskade oss.

• Er svenska bokare beskriver er musik som "könsrock", som vi säger i Sverige. Hur skulle ni själva beskriva den?

– Ultramodern countrymusik. Vi har ett par låtar med könsord i titlarna men Birdcloud handlar om så mycket mer än genitalier.

• Hur föddes Birdcloud?

– Vi träffades på ett college för många år sen men det dröjde innan vi började göra musik tillsammans. Soundet kom sig av att vi brukade skrika åt varandra på fester och de första låtarna skrev vi om våra vänner som var på samma fester. Succén med Birdcloud har nog att göra med den kemi som uppstått mellan oss, och galenskapen som sprungit ur den.

• Vad kan Karlstadspubliken vänta sig?

– Birdcloud är en levande organism. Vi hämtar näring ur allt som kokar inom oss och ser oss lika mycket som underhållare. Våra shower är råa, man behöver se oss uppträda för att förstå.

Birdclouds konsert i Karlstad äger rum på torsdag kväll på The Bull Bar.

Rätta oss
1 / 1

Den amerikanska duon Birdcloud uppträder i Karlstad på torsdag kväll.

Aktuell artikel (1 av 8)
Karlstadsaktuella Birdcloud provocerar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!