Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Kultur och Nöje

"Julen har ruttnat till kärnan"

Foto: Jon Eeg

"Julen har i vår tid blivit en skrattspegel där vi kan se de mest groteska dragen i samhället uppförstorade till max", skriver Tobias Holmgren.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Vad har en högtid som ska firas med nära och kära, bakom lyckta dörrar, för effekt på en människa som inte har någon att tillbringa den med? Ensamheten är skamfylld, och det är sällan människor som lider av den vågar berätta för andra hur den egentligen har det. Men åkomman finns precis överallt. I juletid är "ensamhet" det vanligaste sökordet på Psykologiguiden.se. 2015 uppgav en tjugondel av svenskarna att de skulle fira jul ensamma. Det är runt 500 000 personer.

Jag vill föreslå någonting som i förstone kan verka helt bäng, och det är att vi helrenoverar julafton. Det vore trots allt inte första gången. Innan julfirandet fick sin kristna prägel, offrade vi häst, svin, nöt och får till gudarna under det så kallade julblotet; kanske slank en och annan människa med i hetsen, vem vet, det blir ju så hektiskt kring jul. Och några sekler senare, på 1500-1600-talet, var det betydligt vanligare att man gav sina närmaste en gåva kring nyår, någonting tänkvärt och välbehövligt att börja det nya året med. Dagarna runt julafton ägnades istället åt att värna om de behövande och fattiga, de ensamma och uttjänta.

Snabbspola till i dag, då genomsnittssvensken enligt en undersökning av Yougov lägger 2 262 kronor på julklappar. En fjärdedel av befolkningen spenderar över 3 000 kronor, och åtta procent tar i med över 5 000. Det är totalt rubbat. Bekanta till mig som arbetar inom det sociala berättar att en av de största sorgerna kring jul är hur föräldrar, fast beslutna att ge sina barn en sådan jul som deras vänner har, en sådan som de ser på tv och i butikernas annonser, förköper sig före julafton; sedan måste de ta tillbaka leksakerna från barnen och hoppas att kvittona gäller.

Julen har i vår tid blivit en skrattspegel där vi kan se de mest groteska dragen i samhället uppförstorade till max. Högtiden där vi konsumerar Playstation-spel och tv-apparater (och tydligen elcyklar), för att sedan låsa in oss med prylarna tillsammans med familjen, tacka nej till allt umgänge med utomstående i en tid när vi skulle behöva öppna upp – nyanlända till Sverige har vittnat om hur kusligt tomma gatorna i Sverige är under julafton – är en högtid som har ruttnat till kärnan.

Vi måste rensa ur och skölja rent.

Vi måste vrida klockan tillbaka.

I Karlstad anordnar Norrstrandskyrkan sedan 2008 ett behjärtansvärt evenemang för människor som antingen inte vill eller inte kan fira julafton på det sätt som förväntas av omgivningen. Men de kan inte bära hela lasset själva. Fler krafter behövs.

Mitt favoritinitiativ hittas i Göteborg. Här bjuder Hagabion på gratis biovisningar under julafton, med glögg och pepparkakor, "för alla som vill fira jul och som vill ha någonstans att vara, för alla som inte vill fira jul och som vill ha något att göra". En rolig tillställning i ickereligiös kontext, för alla åldrar och inkomster, och som saknar varje tillstymmelse av tycka-synd-om.

Det är dags att steppa upp, Värmland. För visst kan ni åstadkomma någonting liknande?

---

Tobiaskommissionen

Anmälan avseende: The Beach Boys ger tidiga julklappar

Saken: Vanligen brukar jag förfasa mig över artister som släpper halvfärdiga verk, så som Pete Doherty med sin slarviga Hamburg Demonstrations. I The Beach Boys fall är det annorlunda. När de ger ut sina bortkastade studio- och liveinspelningar, först i Sunshine Tomorrow-samlingen (juni 2017), sedan med Sunshine Tomorrow 2 och Live Sunshine (december 2017), är det inte för att de saknat kreativitet, ork och hantverksskicklighet nog för att färdigställa dem; de färdiga resultaten finns på andra håll, i tidigare album. Här rör det sig snarare om en generös inblick i deras skapandeprocess. Att lyssna på acapella-stämmor från Wild Honey-skivan kan rädda vilken dyster jul som helst från att kapsejsa.

Beslut: Friad

Anmälan avseende: TV-Mumin som den ska vara

Saken: Sedan nio år tillbaka går finska, svenska och österrikiska filmskapare tillbaka till en av urkällorna när de ska göra nya Muminfilmer, nämligen den polska och genommagiska tv-serien Opowiadania Muminków (1977-1982), som Tove Jansson själv var involverad i. Klippen restaureras sedan och 3D-behandlas. Jag vet inte vem som först kläckte idén, men någon borde i alla fall ta reda på det omgående och ge ett pris till människan, alternativt ett livslångt apanage. Det är såhär Mumin utanför böckernas värld ska upplevas. Den senaste filmen att använda tekniken är bioaktuella "Trollvinter i Mumindalen", som inte behöver skämmas det minsta bredvid de tidigare produktionerna "Mumintrollens farliga midsommar" (2008) och "Mumintrollen och kometjakten" (2010).

Beslut: Friad

Anmälan avseende: Mediepanik efter julkalendern

Saken: Är någon överraskad? Liksom i princip varje julkalender som inte utspelar sig i svensk småstad bland gulliga karaktärer mallade efter Madicken och Nils Karlsson Pyssling, har årets produktion "Jakten på tidskristallen" råkat på patrull. Tittare klagar på Facebook över hur ett av seriens barn hotas med svärd i något avsnitt, och att ett människoätande monster bär kniv samt har ett recept på hur en människa ska tillagas. Rätt harmlösa saker, definitivt ingenting att gå upp i taket för. Barn mår bra av lite spänning och far illa av att bäddas in i bomullskokonger skyddade från allt ont. Och därmed basta.

Beslut: Fälld

----

Tobias tycker om...

...She-Ra

1985 föddes She-Ra, en spinoff till Mattels populära, tecknade He-Man-serie. He-Mans premiss var att medelmåttan prins Adam genom att höja sitt svärd till skyarna kunde förvandlas till en övermänskligt stark fantasyhjälte. She-Ra följde samma premiss, men med Adams tvillingsyster Adora i centrum för berättelsen. Som förklaring till att tittarna aldrig blivit varse Adams tvilling tidigare, fick hon en bakgrundshistoria som är märkligt nyanserad för den tidens västerländska barnprogram: kidnappad som spädbarn av den ondskefulla Hordak växte Adora upp till att bli general i hans armé. När hon i vuxen ålder får lära sig om sitt förflutna, går hon över till rebellerna och bidrar till att krossa Hordaks styrkor som den ostoppbara She-Ra.

Betydligt intressantare än, säg, He-Mans silverskedstillvaro från barnsben, eller hur? She-Ra-serien är faktiskt bättre än sin manstunga föregångare och dessutom härligt kitschig och queer – vilket är ett av skälen till att Netflix nu väljer att återlansera den. En annan anledning är förstås Wonder Woman-vågen, samt att det helt enkelt känns fräschare i dag med en stark kvinna än en ringbrynjeklädd manlig bodybuilder med biceps stora som ölmagar.

Rätta oss
1 / 1

"Bekanta till mig som arbetar inom det sociala berättar att en av de största sorgerna kring jul är hur föräldrar, fast beslutna att ge sina barn en sådan jul som deras vänner har, en sådan som de ser på tv och i butikernas annonser, förköper sig före julafton; sedan måste de ta tillbaka leksakerna från barnen och hoppas att kvittona gäller."

Aktuell artikel (1 av 8)
"Julen har ruttnat till kärnan"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!