Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Kultur och Nöje

Högt i tak för konsten

Foto: Peter Bäcker

Fri konst. När Alma Löv museum öppnar dörrarna för det sjuttonde året har väl de flesta värmlänningar hört talas om det annorlunda museet i Östra Ämtervik. Stella Broos som numera driver museet utlovar ett brett utbud i sommar där den permanenta konsten får sällskap av 14 separatutställningar som tar plats i salonger, paviljonger, skogsdungar och vrår.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På väg genom Östra Ämtervik lyser sommarblommorna längs vägkanten. Väl framme vid Alma Löv museum fullkomligt exploderar färgerna kring och i paviljonger och utställningsrum. Det är det sjuttonde året museet har öppet, det fjärde sedan de öppnade på nytt.

I sommar figurerar ett trettiotal konstnärer på museet varav 14 får egna separatutställningar i de många olika och udda lokalerna som finns på museiområdet. Årets utställningar samlas under den övergripande titeln ”Where we are now”. En titel som dök under samtal mellan Stella Broos och hennes föräldrar Marc och Karin.

– Det är ju en märklig tid, i världen såväl som kulturpolitiken och konsten. Men titeln syftar också på hur allting ständigt förändras. Och här är vi nu, säger Stella.

Hon har sedan fyra år tillbaka tagit över driften av Alma Löv från sina föräldrar, men Marc och Karin medverkar i utställningen.

– Och jag sköter en del annat viktigt arbete som att klippa gräset och se till att konstnärerna har vin i glaset, skämtar Marc innan han går för att göra just det förstnämnda.

Stella tillägger att utställningens titel inte är något som konstnärerna behöver förhålla sig till.

– Det är viktigt att de får bestämma helt själva vad de vill göra, det är en av Alma Lövs drivkrafter.

Detta innebär en viss spretighet i utbudet – eller bredd – beroende på hur man vill se det. Just i Alma Lövs fall är ju mångfald och spretighet något som… sitter i väggarna.

– Det är en viktig del, säger Stella och berättar vidare hur hon tänker kring titeln och dess koppling till samtiden.

– I förordet till vår katalog nämner jag att man måste lyfta bland annat mångfald, jämställdhet och barnperspektiv i verksamheten. Det borde egentligen vara en självklarhet och inte behöva definieras, men så är det tyvärr inte. Det säger en hel del om den tid vi lever i egentligen.

Katalogen i fråga är den första som tryckts av Alma Löv, något som Stella är mycket nöjd över.

– Vi har inte haft råd att trycka en tidigare. Det har vi egentligen inte nu heller, men vi gör det ändå för det känns viktigt för besökarnas skull att den lyfter fram de olika konstnärerna. Katalogen innehåller korta texter av konstnären och kulturskribenten Jessica Kempe som gör att man direkt kan få inblick i de olika utställningarna och förstå dem lättare.

I årets utställning förekommer skulptur, måleri, ljudkonst, foto, performance med mera, av såväl lokala konstnärer som både internationellt kända namn och unga lovande förmågor.

– Alla konstnärerna är värda att lyfta fram, understryker Stella.

I urvalet finns bland annat ukrainska Mila Teshaievas Promising waters som till ytan är årets största utställning, den upptar fyra olika salar och visar ett 30-tal foton från Kazakstan, Turkmenistan och Azerbadjan.

– Hon arbetar med hur den individuella identiteten påverkas av den politiska. I det här fallet hur Sovjetunionens fall påverkat både individer och hela länder. I utställningen skildras hopp och framtidstro men också människor som gett upp. Det är ett speciellt tidsdokument och en otroligt fin utställning, säger Stella.

Museet har även fått nya paviljonger, som den orange, fint utformade byggnad av Peter Johansson som Skansen donerat. Dess innehåll har dock förändrats och visar Peters utställning "Hans und Gretchen".

Karin Broos visar nya målningar, i år är det hennes hästs tur att porträtteras. Marc har skapat en tusen kilo tungt monument över sin vänskap till Lars Lerin, Jonas Liveröd från Kristineham är sedan flera dagar på plats för att förändra innehållet i den Liverödska wunderkammaren inför årets utställning.

Även den väldigt lokala fotografen JH Engström (bor granne med museet) har tidigt varit på plats. I sommar provar nya arbetsmetoder då han utöver foto arbetar med ord och performance.

– Jag älskar ord men har tidigare undvikit dem i mina fotoböcker för att inte belasta betraktaren, säger han.

Upptakten till hans arbete i sommar var när han mest av en slump skrev ett ord med stora bokstäver på väggen i det gamla stallet på Alma Löv.

– Där skedde något. Det är något med att med hela kroppen skriva ett ord, det kan kännas fysiskt vad det är man skriver och som betraktare är det speciellt att se hur ordet skapas. Det finns ju ett känt ordspråk som säger att en bild säger mer än tusen ord, här vill jag vända på det begreppet. Ett ord kan ge många bilder om man verkligen tänker på det och är något jag tror att alla kan relatera till. Därför har jag har bestämt mig för att använda mig av abstrakta substantiv som är det är upp till betraktaren att tolka.

Processen kommer att upprepas flera gånger om dagen under sommaren då nya ord ersätter de gamla i svart på vitt på väggen.

– Det finns något väldigt grundläggande att använda just svart färg på vit bakgrund.

Orden skrivs dessutom i tre olika språk åt gången. Därav verkets titel ”Ordet-Le mot-The word”. Arbetet dokumenteras grundligt både med foto och rörlig bild för att senare bli nya verk i film och bokform.

– Så det är alltså tillblivelsen av något som jag visar i sommar som en performance. Det är roligt att det kan blir så många olika former av det i slutändan.

Det är bara torkningstiden som sätter gränsen för mängden ord som kommer att dyka upp på väggen. Trasor och fläktar ska påskynda processen och 6-7 nya ord per dag är nog att räkna med att JH Engström får till, allt efter humör och som de kommer till honom.

– Det kommer att bli ett jävla maraton att göra detta till augusti, det är klart. Men det är ju inte bara ett koncept, man måste ju genomföra arbetet också, säger konstnären som i höst även kan ses i en separatutställning på Värmlands museum.

• Hur du den samlade utställningen på Alma Löv blir i år?

– Den blir överraskande, som alltid, tror jag.

Alma Löv museum öppnar onsdag 21 juni och är väl värt minst ett besök för att uppleva kvalitativ konst, skaparglädje och det unika upplägg som museet erbjuder i landsbygdsmiljö. Dessutom är tre fina spelningar bokade under sommaren samt en föreläsning och workshop.

Rätta oss
1 / 5

Stella Broos i ett av flera rum i Paleis Orenjestraat där den ukrainske konstnären Mila Teshaieva ställer ut foto som utforskar hur människan, både som individ och kollektiv påverkats av Sovjetunionens fall.

2 / 5

I Charlotte Gyllenhammars film ”Whiz” (susa) "svävar en kvinna i sina fladdrande kjolsvidder som en himlakropp i skyn tills hon tippar över och seglar huvudstupa mot marken med blottlagd underkropp och klänningen över huvudet. Likt ett timglas" (Ur katalog).

3 / 5

JH Engström utför en performance i sommar där ordet är i fokus.

4 / 5

Stella Broos framför målningar av Karin Broos.

5 / 5

I Diana Anderssons paviljong möts humor och allvar i varelser som liknar både människor och djur.

Aktuell artikel (1 av 8)
Högt i tak för konsten

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!