Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Kultur och Nöje

"Har förgäves lyssnat efter något som kunnat matcha"

Foto: Pontus Lundahl/TT

Björn Stefanson listar sina favoriter från året som gått.

Artikeln fortsätter efter annonsen

1. Säkert! – Däggdjur

Redan i februari dök Annika Norlins mästerliga album upp och under resten av året har jag förgäves lyssnat efter något som kunnat matcha. Årets album. Helt säkert.

2. LCD Soundsystem – American Dream

Synthar från yttre rymden, akustiska trummor med markkontakt. James Murphy gör det mesta själv i LCD-comebacken, i sånger om livet, döden och åldrandet däremellan.

3. Mariam the Believer – Love Everything

Skrivet, arrangerat och producerat av Mariam Wallentin själv är detta ett album som rör sig från jazz till pop via den amerikanska sångboken. Överjordiskt vackert självsväng.

4. Daniel Karlsson Trio – Ding Dong

Karlssons pianospel doftar såväl sommaräng som asfalt och har ett enastående flöde oavsett tempo. Ingen annan jazztrio antog utmaningen. Ding-dong, ronden till Karlsson.

5. Trio da Kali & Kronoskvartetten – Ladilikan

Mali-supertrio möter amerikansk superkvartett med enastående resultat. Hawa Kassé Mady har en magnifik sångröst som stråkkvartetten ger ytterligare skimmer.

6. Patrik Bomans Ambivalent – Soul Searching

Inget krångel, bara en praktfull musikalisk stuvning med ingredienser från såväl jazz som klassisk r'n'b. Basist Bomans svenska musikanter spelar som om det gällde livet.

7. Aimee Mann – Mental Illness

Amerikansk veteran som med oemotståndlig melankoli berättar om längtan, saker som hon ångrar och kärlekar som flytt. Akustisk gitarr, stråkar och en suverän röst.

8. Ulf Sturesson – Alfta förr och nu

Om Lou Reed hade varit från Alfta kanske han hade tagit en walk on the slow side, i likhet med Sturesson. Tillbakalutat om hur det var och optimistiskt om hur det skulle kunna bli.

9. Rebecka Törnqvist – Home Secretary

Allt är inte lätt att förstå och även instrumenteringen bjuder motstånd, men snart upptäcker man ett förfinat bruk av såväl country som disco. Och som hon sjunger, Rebecka.

10. John Mayer – The Search Of Everything

När tänkbara kandidater till årslistan drunknat i sitt eget eko, sitter Mayer bra. Vitmanssoul, strömlinjeformad produktion, vasst gitarrspel och enastående omodernt.

Rätta oss
1 / 1

Annika Norlin.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Har förgäves lyssnat efter något som kunnat matcha"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!