Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Kultur och Nöje

Gessles bästa blandband

Foto: Jeanette Dahlstrom

Första kapitlet i en makalös pop- och rocksaga skrevs 1980 när Gyllene Tiders självbetitlade debutalbum släpptes.

Sedan dess har Gyllene Tiders och Roxettes frontman Per Gessle hunnit avverka några USA-ettor och utsålda sverigeturnéer. Men nästan 40 år senare utstrålar han samma glädje och hängivenhet på scenen, även en rätt blöt augustikväll i Arvika.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På sommarens turné varvar Gessle Gyllene Tider-klassiker och Roxettes världshits med pärlor från sina svenska soloproduktioner. Och då blir det bra drag mellan varven, inte minst i Blondie-lånet Spegelboll och Gå och fiska förstås, ett av kvällens bästa allsångsmoments.

Allra bäst är förstås The Look. Det är varning för ståpäls när basisten Christoffer Lundqvist inleder världshiten från 1988 med en snutt Värmlandsvisa. En riktigt snygg gest, och Helena Josefsson ÄR Marie Fredriksson i en av Roxettes mest klassiska låtar.

Det är smart av Gessle att paketera sina hits på det här sättet, och det är kul att gamla Gyllene Tider-favoriter som Det hjärta som brinner och (Hon vill ha) Puls kan kännas så nyskrivna och uppdaterade. Hatten av för bandet som följer Gessle tätt i spåren. Välsynkat och fingerfärdigt. Sommartider är kanske ett lite väl givet extranummer – men Första pris kan gott och väl bli en ny livefavorit.

Publikens genomsnittsålder på Arvika hamnfest är låg. De flesta i havet framför scenen minns säkert inte Återtåget-äventyret 1996 eller Gyllene Tiders bejublade sommarturné 2004, tänker jag skeptiskt – bara för att några minuter senare bli fullständigt golvad av allsången till Kung av sand.

Det här är, och har alltid varit, Per Gessles främsta styrka. Han skriver musik som hittar hem i nästan alla skivställ. Småbanalt ibland, och det har kanske slunkit in ett och annat nödrim genom åren – men publiken kan hans musik och sjunger med, mitt i regnet och till en kramballad som Tycker om när du tar på mig. Det är imponerande.

Att få en stor portion svensk pophistoria serverad live i Arvika hamn måste vara rena högvinsten för publik och arrangörer.

Totalt sett en mycket trevlig kväll. Det här är ett blandband väl värt att avnjuta om och om igen.

––––

Per Gessle

Scen: Arvika hamnfest, torsdag

Pil upp: Värmlandsvisan möter The Look. Svårt att toppa det.

Pil ner: Festen förstörs bitvis effektivt av regnet.

Betyg: 4 VF

Rätta oss
1 / 1

Per Gessle spelade på Arvika hamnfest på torsdagskvällen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Gessles bästa blandband

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!