Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Kultur och Nöje

Filial till museet Alma Löv planeras

Foto: Håkan Strandman

Konstgården Alma Löv kan få en "syster" – i Kil. Filialen, som har arbetsnamnet "Almas Sister" skulle fungera som ett museum för makarna Marc och Karin Broos men också vara en konsthall öppen för inbjudna konstnärer och olika konstformer.

Marc Broos öppnar också för att Kils kommun skulle få "ockupera eller annektera" Alma Löv i Östra Ämtervik.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Konstnären Marc Broos, som grundade det populära museet Alma Löv i Smedsby, Östra Ämtervik för snart 20 år sedan, har tillsammans med Kils kommuns kulturskolechef Patrik Karlsson tittat på två olika lokaler. Dels en i lokstallarna vid järnvägsstationen, som i nuläget är uthyrd. Dels en fabrikslokal vid industriområdet där Kil Arena ligger.

– Om Marc vill vara vid Kil Arena så kan jag med all säkerhet ge honom den lokalen. Då sätter jag igång och pushar för det här direkt, säger Patrik Karlsson till VF.

Fördelen med den lokalen är att föreningen Kil Arenas vänner arrangerar olika evenemang intill, samt att biblioteket flyttas dit tillfälligt då de nuvarande lokalerna renoveras.

– Då kan man se utställningar i samband med föreningens aktiviteter och under bibliotekets öppettider, säger Patrik Karlsson.

Samtidigt säger han att det är lokalen i lokstallarna som Marc Broos har "förälskat sig i". Och så låter det också när Broos med karaktäristisk entusiasm beskriver den lokalen för VF.

– Det är en väldigt fin stämning där, det hade bara varit att flytta in. Men det finns även enorma möjligheter att utveckla lokalen vid Kil Arena till ett unikt kulturcentrum, säger han.

Efter sommarens utställning tillsammans med Karin Broos på Kristinehamns konstmuseum har Marc tre stycken åtta meter långa lastbilar med verk som behöver bevaras någonstans. Även ett par av Karins målningar, som för tillfället ingår i hennes turnerande utställning i USA, skulle kunna hamna i Kil.

– Det finns ett lokstall även i Sunne som skulle passa perfekt men det använder de redan som förråd. När jag istället hörde av mig till Kils kommun visade det sig att de har enorma ambitioner. Det är väldigt roligt att de vill satsa på kulturen och jag är öppen för alla förslag och idéer, säger Marc Broos.

Kils kommuns kommunalråd Mikael Johansson (S) är enligt Patrik Karlsson också positiv till idén om en Alma Löv-filial i Kil.

– Ett av våra politiska mål är att omnämnas som en av de främsta kulturkommunerna i Värmland 2018, säger Patrik Karlsson.

• Skulle det om idén blir verklighet vara aktuellt med en öppning nästa sommar?

– Jag vill inte vänta till sommaren utan kanske kan filialen öppna redan innan jul, säger Patrik Karlsson.

Marc Broos ser framför sig ett projekt som han skulle kunna bygga om varje år och en konsthall där olika konstformer möts.

– Det skulle bli en slags avknoppning till Alma Löv, liksom Moderna museet har en filial i Malmö och Guggenheim har filialer. Det skulle kunna bli en ny plats för experiment, för det nyskapande och avvikande.

Men det stannar inte där.

– Kanske skulle Kils kommun vilja ockupera eller annektera Alma Löv-museet? Jag vet inte om man kan göra så. Vi får se hur det utvecklar sig, det är så klart upp till kommunen i slutändan, säger Marc Broos.

Rätta oss
1 / 3

Stella Broos är verksamhetsledare på Alma Löv sedan det återinvigdes för ett par år sedan. Här tillsammans med Marc Broos som ligger bakom idén till en filial i Kil.

2 / 3

Karin Broos.

3 / 3

Alma Löv i Smedsby, Östra Ämtervik.

Aktuell artikel (1 av 8)
Filial till museet Alma Löv planeras

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!