Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Kultur och Nöje

En livsbejakande Lill Lindfors gästar Karlstad

Lill Lindfors befinner sig i en tid där många minnen väcks kring kollegor som nyligen har gått bort.

– Det gör att jag befinner mig i ett intensivt bejakande av livet just nu, och i det ingår musiken.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Lill Lindfors bor för det mesta på Öland men har precis genomfört en flytt från en mindre lägenhet i Stockholm till en annan.

– Jag har levt bland kartonger den senaste tiden. Jag är en sådan person som har svårt att slänga saker så jag har nyss gått igenom en massa gamla böcker, anteckningar och brev. Det blir som att gå ­igenom sitt liv.

Känslan det väcker är tveeggad, ett brev från en person som inte längre är i livet men varit betydelsefull väcker glädjen över vad hon upplevt med denne, samtidigt som en saknad uppstår.

– Det är sorgligt att man inte kan ringa upp och säga ”Hej, ska vi ses?” Det är relaterat till min generation. Jag tänker på Magnus och Brasse, Jacques Werup och nu senast Gösta Ekman som försvunnit ur det jordiska livet. Det är sådant som sker runt omkring mig just nu.

Lill säger att det väcker ett intensivt bejakande av livet, och i det ingår musiken.

I den turné hon är ute på som når Karlstad på onsdag uppträder hon med vad hon kallar en musikalisk lekfull och humoristisk blandning.

– I mitt fall är det alltid så, jag plockar ihop material. Det är tillbakablickar där jag pratar ganska mycket som gör att sångerna blir en kommentar till det jag berättat samtidigt som jag berättar mig in i sången. Det blir en del reflektioner, minnen och möten från mitt liv med personer som Olle Adolphson, Cornelis, Jacques Werup och det kommer nog även bli något med Bob Dylan nu eftersom han är så otroligt aktuell.

Med sig har Lill Lindfors musikerna Mats Norrefalk och Claes Crona Trio.

– Det är fantastiska musiker som är en stor del av konserten, säger Lill som har stått på scenen sedan 1961. På senare tid har hon blivit mer selektiv med sina uppträdanden och ibland funderar hon på om det är dags att lägga av.

– Det händer, jag känner att det finns en väldig utsatthet i att gå upp på scenen och bli bedömd. Det är så kopplat till ögonblicket och det är pirrigt att leva upp till sitt förväntade jag.

Målsättningen är att publiken ska bli berörd. På onsdag kan den förvänta sig en skräddarsydd föreställning där det blandas friskt från jazz till visor och latinmusik.

– Här om dagen sjöng jag balladen ”Tillsammans är ett sätt att finnas till”, en episk berättelse som sällan spelas på radio för att den är så lång. Den kan jag tänka mig att sjunga i Karlstad för den står för en tanke som jag vill prata om. Sedan blir det även fokus på våren, ljuset och återkomst.

Rätta oss
1 / 1
Aktuell artikel (1 av 8)
En livsbejakande Lill Lindfors gästar Karlstad

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!