Fredag, 22 september - vecka 38
Kultur och Nöje

Drama med dödlig utgång

Foto: Håkan Strandman

Ond, bråd död och incest i 1800-talets Värmland. Inspirerad av ett autentiskt rättsfall utforskar romandebuterande Robert Warholm vad familjehemligheter kan leda till i en tid präglad av stark religiös moral.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I den värmländska socknen Frykeboda hittas en ung kvinna död. Hennes make och svärmor anmäler dödsfallet som senare ska komma att avslöja deras förbjudna relation till varandra.

Robert Warholms plan var att skriva en kriminalberättelse i historisk miljö. Inspirationen fann han i fallet med Yngsjömordet som utspelade sig 1889 i östra Skåne. Där Hanna Johansdotter mördas av sin man Per Nilsson och svärmodern Anna Månsdotter. Senare framkom att Månsdotter hade utsatt sin son för incest, vilket ledde till att han benådades medan hon blev den sista kvinnan att avrättas i Sverige år 1890.

– Det är ju ett ganska speciellt fall och därför valde jag det. Men min historia slutar inte på samma sätt, det hade blivit lite tråkigt annars.

Bokens titel "Skam" är ett genomgående tema på flera nivåer – skammen i samhällets ögon samt ur ett religiöst och biologiskt perspektiv.

Det gamla namnet för incest är just blodskam...

– När maken ska anmäla dödsfallet är det som bekymrar honom mest vad folk ska säga och tänka. Det i sig är ett större problem än att hon är död.

Förutom att sätta sig in i dåtidens mentalitet var det också en utmaning att hitta ett naturligt sätt att beskriva omgivningen, menar Warholm. Då dök det upp ett gammalt barndomsminne från familjens sommarstuga i Blomskog utanför Årjäng.

– Där hade mina föräldrar bondgårdsdjur och hässjade sitt eget hö. Om man tar bort bilen, elektriciteten och vattenledningarna så var det inte så stor skillnad jämfört med hur det var på 1800-talet. När jag skrev såg jag huset framför mig och då kändes det naturligt på något sätt att förlägga handlingen där.

I deckarikonen Agatha Christies anda har Warholm planterat ett antal "red herrings", falska spår till potentiella mördare som ska utmana läsarna. Men den roligaste karaktären att mejsla fram var den bristfälliga länsmannen, dåtidens polismästare, menar Warholm.

– I boken driver han på det så kallade ”tattarspåret” och talar om det ljus som tänds och släcks. Hans Holmér, som ledde Palmeutredningen, pratade också om ljuset som tändes och släcktes och drev på ett spår som visade sig vara helt felaktigt. Jag hade faktiskt honom i åtanke när jag skrev.

– Men den här länsmannen är ganska försupen och det har jag inga synpunkter på om Hans Holmér är, skämtar Warholm.

Boken ges ut av FramSteget bokförlag och redan nu har Robert Warholm en uppföljare färdig.

– Den utspelar sig i samma miljö, med delvis samma personer där jag också har utgått från ett olöst svenskt mord. Förhoppningsvis kommer den ut i höst.

Rätta oss
1 / 2

Robert Warholm har ett förflutet inom lokalpolitiken och är numer en av Karlstads-Tidningens ledarskribenter.

2 / 2

En uppföljare till "Skam" är redan klar och är tänkt att komma ut i höst.

Aktuell artikel (1 av 8)
Drama med dödlig utgång

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!