Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Kultur och Nöje

"Det är psykofarmaka i ljudform"

Foto: AP

Tobias Holmgren listar sina favoriter från året som gått.

Artikeln fortsätter efter annonsen

1. The Beach Boys – 1967 – Sunshine Tomorrow, Sunshine Tomorrow 2: The studio sessions, Live sunshine

Tre samlingsskivor med studioouttakes, livelåtar, demos och repetitionsklipp från ett av tidernas största band när det befann sig på toppen av sin kreativa förmåga – som grupp, inte som Brian Wilsons doakör. Det är psykofarmaka i ljudform.

2. Adam Nordén – The Restaurant / Vår tid är nu

Filmkompositören Nordén må ha fått en Guldbagge för soundtracket till Zozo (2006), men hans magnum opus fick vi höra först i år. Utan musiken skulle "Vår tid är nu" bara vara tre fjärdedelar så bra.

3. Saint Etienne – Home Counties

De flesta genier har några år då de brinner som starkast, sedan går lågan förlorad (lex Ridley Scott). Med Saint Etienne är det annorlunda. 27 år efter sitt grundande släpper de fortfarande underbar och luftigt dansant popmusik.

4. Fever Ray – Plunge

Kulturnyheterna gör ett inslag, och kritikerna gråter betygs-fyror. Det är inte business as usual i Musiksverige när Karin Dreijer släpper sitt första soloalbum på åtta år. Som vanligt är uppmärksamheten berättigad.

5. Sparks – Hippopotamus

Opera, musikal och drömpop binder här samman en textvärld som mest minner om absurda Arto Paasilinna-noveller sjungna i falsett. Ett album som får dig att skratta högt på pendeln.

6. Slowdive – Slowdive

2017 blev ett extremt nostalgiskt år med många gamla trotjänare som återigen gjorde sig hörda. Bland de mest intressanta var britterna i shoegazefenomenet Slowdive, vars drömska musik ännu känns som brinnande honung.

7. Björk – Utopia

Lika stora delar pastoral flöjtmusik som elektroniskt experiment a la typiskt Björk. En popcyborg som kräver mycket av sin lyssnare – men som också belönar rikligt om du ger den tid.

8. The Xx – I see you

Med I see you har bandet släppt tre klassiska album i följd sedan 2009, en bedrift som bara de största artisterna i sin generation brukar klara av. Vart det bär av härifrån blir indierockvärldens mest spännande följetong under 2020-talet.

9. Mattias Alkberg – Åtminstone artificiell intelligens

Mjukrock med klar 70-talsfräschör och texter om samma mörka landskap som Frida Hyvönen återbesökte på sitt senaste album. Norrlandsvågen fortsätter.

10. Avantgardet – På Östkusten intet nytt

Leksakssynthar och samhällspatos, svensktoppsstråkar och hjärtskärande beatpoesi. Avantgardet gör musik som inte borde kunna spelas, åtminstone inte med ett så vackert resultat.

Rätta oss
1 / 1

Brian Wilson.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Det är psykofarmaka i ljudform"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!