Torsdag, 21 september - vecka 38
Kultur och Nöje

Deadly Spirits tar allt med en näve salt

Småbarnspapporna i Karlstadsgruppen Deadly Spirits siktar inte på världsturnéer och berömmelse. Men nyligen hemkomna från en konsertkväll i London och med ett välrenommerat amerikanskt skivbolag i ryggen konstaterar de ändå att många nya dörrar har öppnats.

– Vi försöker skapa något eget i en värld där allt redan är gjort, säger basisten Robert Hammar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är ganska talande att två av Deadly Spirits medlemmar inte har möjlighet att komma loss för den här intervjun. Gitarristen Martin Östlund jobbar, trummisen Henric Strömberg vabbar.

Men Martin Hammar (orgel), David Lidhammar (sång) och Robert Hammar (bas) står i alla fall uppställda i restaurangkön för varsin tallrik husmanskost. De har fortfarande inte riktigt hämtat sig från helgvistelsen i London för två veckor sedan, då de tillsammans med ett par andra band knutna till Los Angeles-bolaget Wild Records gjorde ett showcase i Camden. I samband med konserten firade de också sin första vinylsingel och från USA hade Wild Records grundare och eldsjäl Reb Kennedy flugit in.

– En minst sagt karismatisk direktör, han är irländare från början, säger Robert Hammar, som är den i bandet som sköter det mesta av snacket.

Det var också han som tog emot telefonsamtalet från Kennedy för ett år sedan. Skivbolagsmannen hade ramlat över en youtubevideo med Deadly Spirits och blivit såld direkt.

Reb Kennedy startade Wild Records 2001 och har i dag ett stall på runt 20 artister runtom i världen. Skivbolaget tar avstamp i rockabilly-genren men visar enligt medlemmarna i Deadly Spirits stor öppenhet kring vad som kan samlas under samma tak.

– Svänger det så svänger det, tycker han. För Reb Kennedy handlar det om att hitta nerven i musiken och med åren har han tagit in genrer som soul, rhythm and blues, garage och 77-punk. Rockabillyvärlden har alltid varit lite trångsynt men nu har den börjat luckras upp och blir mer och mer gränsöverskridande, säger Robert Hammar.

Han har själv spelat en hel del rockabilly i sina dagar, och gör det än i dag i ett annat musikprojekt.

– Eftersom jag kommer från det hållet så kände jag till Wild Records, de har ett väldigt dedikerat, närmast sektliknande, följe. Det är ett litet skivbolag men ett stort varumärke.

Deadly Spirits hämtar influenser från många olika håll och flera av bandmedlemmarna ingår även i andra konstellationer.

– Vi inspireras av gammal svart soul och försöker samtidigt ge musiken en touch av rå 60-talsgarage. Dynamiken är viktig för oss, vi plockar ner partier i låtarna och lyfter upp andra. Vi försöker skapa något eget i en värld där allt redan är gjort.

Live uppträder de i enhetliga scenkläder.

– Men målet är verkligen inte att bli några stereotyper, det är annars lätt gjort, säger Robert Hammar.

Organisten Martin Hammar konstaterar att bandet länge letade efter sin publik.

– Nu har vi kommit in i rätt sammanhang, det känns så jäkla kul att det vi gör uppskattas.

– I och med Wild Records har vi fått en helt annan stämpel än tidigare. Vi märker verkligen att intresset har ökat avsevärt, säger David Lidhammar.

Det var den vabbande trummisen Henric Strömberg som drog igång projektet för några år sedan. Han har spelat med i stort sett alla när det kommer till den lokala Karlstadsscenen och beskrivs som väldigt driven av de andra.

– Jag tror att han saknade att ha ett eget band så han startade det här och tog in olika musiker. Det har bytts medlemmar genom åren, den här konstellationen blev till för ungefär tre år sedan, säger Robert Hammar.

Alla i Deadly Spirits har barn och jobb vid sidan av så något nötande i replokalen flera gånger i veckan är det inte tal om.

– Det finns inte en chans att detta skulle bli någon heltidssysselsättning, säger David Lidhammar.

– Flera av oss har riktigt små barn också, då kan man ju missa hur mycket som helst om man skulle vara borta någon vecka och spela, säger Martin Hammar.

Den nysläppta singeln fungerar mest som promotion från Wild Records sida men finns hos återförsäljare i bland annat Japan, Australien och Europa. Och hos inflytelserika dj:s. Men arbetet med albumet som växer fram i en studio på Lamberget i Karlstad är i slutfasen.

– Vi har sagt att vi ska försöka vara färdiga med skivan i höst. Reb har inga krav på oss överhuvudtaget så det är ingen stress. Men man måste ändå ha små delmål för att komma framåt, säger Robert Hammar.

Londonkonserten har redan börjat ge ringar på vattnet. Arrangörer har hört av sig och det är bland annat tal om en ny Wild Records-kväll i holländska Rotterdam. Deadly Spirits kommer i fortsättningen kunna vara mer kräsna med var de spelar. Och deras familjer går först, så klart.

– Så det ser mörkt ut på världsturnéfronten men det har heller aldrig varit något fokus. Vi tar det här med en näve salt, säger Robert Hammar.

Den nionde juni spelar Deadly Spirits i Karlstad. Rough Diamond Club, där Robert Hammar är en av de drivande, arrangeras då på Nöjesfabrikens innergård.

– Nöjesfabriken har ett riktigt bra sommarprogram i år. Jag tycker det har fått för lite uppmärksamhet. Det kommer bli en grymt rolig kväll, säger Robert Hammar.

–––

Fakta: Deadly Spirits

Består av: David Lidhammar (sång), Martin Hammar (orgel), Martin Östlund (gitarr), Robert Hammar (bas) och Henric Strömberg (trummor).

Aktuella: Med en vinylsingel och en spelning på Nöjesfabriken den nionde juni. Spelar in sitt debutalbum.

Rätta oss
1 / 3

Karlstadsbandet Deadly Spirits är sajnade till det amerikanska skivbolaget Wild Records och släppte nyligen en debutsingel. De spelar nu in sitt debutalbum och i början av juni gör de en spelning på Nöjesfabriken i Karlstad.

2 / 3

”Vi märker verkligen att intresset har ökat avsevärt”, säger sångaren David Lidhammar i mitten. Här flankerad av Martin Hammar och Robert Hammar. Deadly Spirits består även av Martin Östlund och Henric Strömberg.

3 / 3

Wild Records grundare Reb Kennedy med Deadly Spirits nya vinylsingel.

Aktuell artikel (1 av 8)
Deadly Spirits tar allt med en näve salt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!