Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Kultur och Nöje

Charmerande nyzeeländsk pärla om flykt ut i bushen

12-årige Ricky (Julian Dennison) har inte haft någon enkel start på livet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tidigt övergiven av sin mamma har han slussats runt mellan fosterfamiljer, men ständigt ställt till trubbel och skickats tillbaka till de sociala myndigheterna. När han kommer till Bella (Rima Te Wiata) och Hec (Sam Neill), som bor ute i den nyzeeländska obygden är det sista chansen. Funkar han inte där väntar ungdomsvårdsanstalt, låter den nitiska socialarbetaren meddela.

Tur då att Bella är en kvinna som begåvats med guldhjärta, den första som faktiskt tycks förstå Ricky och ge honom det utrymme han behöver. Surmulne Hec visar dock inget som helst intresse för den nya familjemedlemmen.

Situationen blir därför komplicerad när Bella hastigt och mindre lustigt avlider hemma på gården. Ricky flyr till skogs för att slippa hamna i myndigheternas våld igen. Den betydligt mer vildmarksvane Hec sätter efter, men skadar benet i samband med att han hittar grabben. De två blir fast i bushen, och snart är ett jättelikt sökpådrag igång för att hitta den omaka duon. Men de har ingen lust att bli hittade, och för att undvika upptäckt tvingas de börja lita på varandra.

Det är måhända ingen revolutionerande historia som berättas i ”Hunt for the Wilderpeople”, men ack så charmerande den här filmen är. Inte minst är unge Julian Dennison ett superfynd i rollen som Ricky. Samspelet mellan honom och Sam Neill är fantastiskt att beskåda, och trots att man väl anar vartåt relationen dem emellan är på väg är det svårt att inte känna en stadigt tilltagande liten värme i hjärteroten allteftersom filmen går.

Lite försiktig samhällskritik och hänförande naturvyer är andra tilltalande beståndsdelar som gör ”Hunt for The Wilderpeople” till en väldigt angenäm upplevelse.

För regissören Taika Waititi väntar nu Marvels tredje Thor-film. Ett stort karriärssteg för honom, naturligtvis. Som publik är det dock lite svårt att inte deppa litegrann, det hade varit kul att se ytterligare några personliga filmer innan han slukades av superhjältefabriken.

–––

HUNT FOR THE WILDERPEOPLE

Film

Regi: Taika Waititi

Var: Dvd, blu ray och hyrstreaming

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Charmerande nyzeeländsk pärla om flykt ut i bushen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!