Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Kultur och Nöje

Återvänder till Krapp

Summering. Det var 46 år sedan Öivind Åsberg gestaltade Krapp sist. Nu summerar han karriären genom att ge "Krapps sista band" ännu en gång.

– Den skulle lika gärna kunna heta "Öivinds sista föreställning", säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan 1982 har Öivind Åsberg varit en välkänd teaterprofil i Kristinehamn. Under åren har det blivit ungefär 270 föreställningar. Nu ska han gå i pension från teatern, och han gör det genom att, på Christinateatern för Lekaresällskapet, ge Samuel Becketts "Krapps sista band" – en 40 minuter lång föreställning där han agerar helt själv på scenen.

Pjäsen, som hade ursprunglig premiär 1958, handlar om den 69 år gamle mannen Krapp, som varje år spelat in ett band över året som gått. När han nu sitter och lyssnar igenom banden är han sliten, trött och bitter.

– Och han upptäcker att han säger ungefär samma saker de tidigare åren. "Mina bästa år har varit" säger han redan som 27-åring, och även som 39-åring, säger Öivind Åsberg.

Han beskriver att pjäsen har inslag av absurdism, men också komik, allvar, melankoli och lite tragik.

Det är inte första gången Öivind Åsberg spelar rollen som Krapp. 1972, då 19 år gammal, gjorde han monodramat som specialarbete i gymnasiet.

– Jag tycker det är ett snyggt sätt att sy ihop min karriär. Jag blev glad över att jag kom på den idén. Det är klart att jag kan ge den en annan botten i dag än vad jag kunde göra som gymnasieelev. Nu är jag ju nästan jämngammal med Krapp.

Uppenbara paralleller finns att dra från Krapps liv till hans eget.

– Krapp är ju på väg att lämna in. Det här skulle lika gärna kunna heta "Öivinds sista föreställning".

Den första föreställningen ges på lördag, i samband med Öivinds "pensions- och tacksägelsefest" för speciellt inbjudna. Två offentliga föreställningar ges också, 15 augusti och 19 augusti.

Men sen då? Tja, även fast han tar pension som yrkesverksam finns det lite kvar att göra. I december har Lekaresällskapet premiär för "En julsaga", där han regisserar, och i februari är det dags för "Little shop of horrors". Sen lämnar han över till andra att ta vid.

– Jag inser att jag måste göra det, man riskerar ju att bli en propp annars. Sen vet jag att teatern och det teatrala är i goda händer. Och jag kanske finns kvar i bakgrunden som ordförande eller administratör eller så och kanske får vara med och spela någonstans.

Det ideella engagemanget inom teatern kommer alltså att fortsätta. Men han kommer att sakna det yrkesverksamma.

– Jag kommer sakna att vara den sammanhållande länken. Och jag kommer sakna att vara i centrum. Det låter så stöddigt, men det kommer jag att göra.

Och hur han hoppas att hans gärning blir hågkommen?

– Äsch, jag är liksom inte gud fader. Inte ens Jesus. Kanske: "Det var han som höll på med teater, kul att han gjorde det. Och va många ungdomar han hade med sig."

– Det duger väl som eftermäle.

Rätta oss
1 / 2

Krapp. I Samuel Becketts monodrama "Krapps sista band" spelar Öivind Åsberg rollen som Krapp. Medregissör är Charlotte Svärd.

2 / 2

Öivind Åsberg har en lång teatergärning bakom sig. Nu ska han pensionera sig från sitt yrkesverksamma liv inom teatern.

Aktuell artikel (1 av 8)
Återvänder till Krapp

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!