Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Kultur och Nöje

Anna Andersson kan kalla sig själv konstnär nu

Foto: Jeanette Dahlström

Flera unga, värmländska konstnärer ställer ut hos galleristen Mats Bergman det närmsta året. Först ut är Anna Andersson, lokal musik- och dj-profil som sedan hon fann måleriet förra våren formligen sprutat ur sig verk.

– Jag har hittat en kanal som jag aldrig någonsin vill vara utan, säger hon inför fredagens vernissage i Karlstad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

När kan man kalla sig konstnär? När Anna Andersson tar ordet i sin mun skruvar hon till det på ett skojigt teatraliskt sätt och himlar med ögonen, som för att avdramatisera att det faktiskt är hennes namn som nu står skrivet på väggen just innanför entrén på Galleri Bergman.

Att det känns ovant är inte svårt att föreställa sig, många i hennes omgivning kände nog inte ens till hennes talang när hon började lägga ut bilder på Instagram i mars förra året. Reaktionerna överväldigade henne.

– Jag var lite skraj innan, osäker på om jag vågade lägga ut något. Skulle folk störa sig? Men det dröjde bara en månad innan jag fick en utställning bokad, så det var ju tur att jag gjorde det, säger Anna Andersson.

Tyckt om att teckna har hon alltid gjort. Som barn drömde hon om att bli konstnär eller öppna skobutik i Gamla stan. Det tredje alternativet var att bli en ny Carola Häggkvist. Anna Andersson har spelat med flera band i Värmland genom åren men mest förknippad är hon med soloprojektet Salvadori Fantastico. Namnet snodde hon från en konstnär hon lärde känna under en fem månader lång vistelse i Venedig för många år sedan.

Men musiken har legat på is ett tag, att hon istället kom igång med målandet förra året skedde lite av en slump. Hennes syster bad Anna hjälpa henne med en skiss till en tatuering och skickade inspirationsunderlag. Där dök det upp en karikatyr på en apa som Anna fastnade för. Hon hade redan börjat prova sig fram med självporträtt framför spegeln hemma i köket. Nu utgick hon från apan för att komma vidare mot något annat.

– Snart började jag se apor i alla runtomkring mig. Och i mig. Så det började väl som en slags självporträtt det också.

Mats Bergman flikar in.

– Jag tycker att allt härinne är självporträtt.

– Mm, roligt att du säger det. Lite så är det nog, det är som när man skriver låtar, man utgår från sig själv. Vem ska jag annars utgå från?

Hon började snart experimentera med sina apor. Många av motiven är snarare hybrider av olika djur, och henne själv. Ett par tavlor, hennes senaste, är mer abstrakta.

Hon har testat sig fram med olika tekniker men föredrar just nu att arbeta med akryl.

– Det torkar snabbt, det är tjockt, det är gött.

Förra sommaren medverkade Anna Andersson i en samlingsutställning på ett litet galleri i Stockholm. Den här sommaren har hennes tavlor synts på Laxholmen i Munkfors. Hon har alltid blivit tillfrågad, sluppit jaga.

– Det har gjort att jag helt kunnat fokusera på att måla.

Skapandet har också haft en hälsosam inverkan på Anna Andersson som de senaste åren varit sjukskriven på grund av utbrändhet.

– Jag har en ganska slitsam period i livet bakom mig, som till slut tvingade mig att stanna upp. Att måla har blivit som en vila för mig, och jag har ett stort behov av att vila. Skivspelandet är också en form av terapi. Skulle jag på grund av sjukskrivningen inte få göra något så skulle jag gå under. Det går inte att ligga och rulla tummarna hemma och vänta på att man ska bli frisk. Jag behöver stimulans för att må bra.

Bland de konstnärer som ställer ut på Galleri Bergman det närmsta året finns flera unga värmlänningar. Mats Bergman har gjort klart med både Erik Hjorth och Albin Liljestrand.

– Det är viktigt som etablerat galleri att ge unga konstnärer chansen. Visar man bara kändisar blir det ingen nerv i verksamheten. Man måste våga.

Som Anna Andersson gjorde. Hennes vernissage inleds klockan 17.00 på fredag och utställningen står kvar över helgen.

Rätta oss
1 / 4

I fjol började Anna Andersson lägga ut sina bilder på Instagram. Nu ställer hon ut på Galleri Bergman.

2 / 4

"När namnet kom upp på väggen kände jag bara, det här är på riktigt", säger Anna Andersson.

3 / 4

"Snart började jag se apor i alla runtomkring mig. Och i mig". Anna målade nästan uteslutande apor förra våren.

4 / 4

Galleristen Mats Bergman tycker att alla Annas målningar är självporträtt, fast på olika vis.

Aktuell artikel (1 av 8)
Anna Andersson kan kalla sig själv konstnär nu

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!